Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το σεξ μπορεί να σκοτώσει

3 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η αναπαραγωγική διαδικασία είναι για πολλούς οργανισμούς απολαυστική, γεγονός το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της ζωής – Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που η συνουσία μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη…

Μία ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας του Ιδρύματος Μαξ Πλανκ στο Ζεεβίζεν της Βαυαρίας, παρατήρησε πως οι νυχτερίδες αξιοποιούν τη θορυβώδη αναπαραγωγική διαδικασία των μυγών για να τις καταβροχθίσουν. Αφορμή στην παρατήρηση αυτή στάθηκε το βουστάσιο που χρησιμοποιεί η ομάδα για να συστηματοποιήσει τις έρευνές της.

Θορυβώδεις εραστές

«Στην αρχή δεν ήμασταν βέβαιοι πώς κατάφερναν οι νυχτερίδες να εντοπίσουν τις μύγες, καθώς οι τελευταίες δεν μπορούν να γίνουν ορατές σε ένα περιβάλλον όπως αυτό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ανέπτυξαν όμως μία νέα στρατηγική», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Στέφαν Γκράιφ.

Η στρατηγική αυτή είναι απλή: οι νυχτερίδες εκμεταλλεύονται τον έντονο θόρυβο που κάνουν οι μύγες με τα φτερά τους κατά τη συνουσία για να τις εντοπίσουν και στη συνέχεια να τις φάνε, όπως εξηγεί ο Γκράιφ σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλλε.

Τέλος, σημειώνει, αυτό δεν πρέπει να λογίζεται πάντα ως ένα μειονέκτημα. Ακόμη και με αυτή την ιδιαίτερη πρακτική, η φύση έχει βρει ένα τρόπο για να εξισορροπεί τους πληθυσμούς των εντόμων. Εκτός από το ρίσκο όμως να γίνει τροφή των νυχτερίδων, η μύγα, μέσα από μία μεγαλύτερης διάρκειας αναπαραγωγική διαδικασία έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί ο σκοπός της και να δημιουργήσει τελικά απογόνους.

Tobias Oelmaier / Χρύσα Βαχτσεβάνου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

This entry was posted on Παρασκευή, 3 Αυγούστου, 2012 at 00:18 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply