Το νησί «πάει» σε ΜΚΟ

Η προσωπική περιουσία της Λιλιάν Μπετανκούρ υπολογίζεται στα 23,3 δισ. δολάρια

Η κληρονόμος της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, πούλησε το ιδιωτικό της νησί στις Σεϋχέλλες σε Οργάνωση Θαλάσσιας Προστασίας, έναντι του ποσού των 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου του νησιωτικού κράτους.

Η 89χρονη δισεκατομμυριούχος είχε αγοράσει το νησί Ντ’Αρρός και κάποια άλλα μικρότερα γειτονικά νησιά το 1998 έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων και είχε συμφωνήσει διακανονισμό οκτώ εκατ. δολαρίων για ανεξόφλητους φόρους από την αγορά αυτή.

Η αγορά του νησιού από την Μπετανκούρ αποκαλύφθηκε το 2010, μετά από έρευνα των γαλλικών εφοριακών αρχών εξαιτίας αναφορών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχε δηλώσει την αγορά στις γαλλικές αρχές και χρησιμοποιούσε το νησί ως «φορολογικό παράδεισο».

Η Μπετανκούρ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μετά τις κατηγορίες για αθέμιτες δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Οι Αρχές είχαν πραγματοποιήσει εξονυχιστικές έρευνες στην κατοικία και στο γραφείο του πρώην προέδρου στις 3 Ιουλίου για να βρουν στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Δικαστές στην Μπορντό ερευνούν κατηγορίες για εκμετάλλευση και χειραγώγηση της κ. Μπετανκούρ από μέλη του οικογενειακού της περίγυρου, στα οποία παραχωρούσε μετρητά, έργα τέχνης, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η προσωπική περιουσία της κυρίας Μπετανκούρ υπολογίζεται στα 23,3 δισ. δολάρια, ποσό που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στη Γαλλία, πίσω από τον Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων πολυτελείας.

Το νησί πουλήθηκε στην οργάνωση Save Our Seas, που εδρεύει στην Γενεύη και σκοπεύει να μετατρέψει τα νησιά σε φυσικό καταφύγιο. Σε ανακοίνωσή της στο Διαδίκτυο αναφέρεται ότι συμφώνησε να διαχειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης των Σεϋχελλών τα νησιά, στο έδαφος των οποίων γεννιούνται θαλάσσιες χελώνες. Η οργάνωση δήλωσε ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να προστατεύσει αυτό το μοναδικό μέρος και να διατηρήσει την περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας του νησιωτικού συμπλέγματος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Το Ντ’Αρρός δεν προστατευόταν μέχρι τώρα. Οποιοσδήποτε μπορούσε να πάει εκεί και να κάνει ο, τι θέλει. Τώρα που προστατεύεται βάσει της Νομοθεσίας περί Φυσικής Διατήρησης, θα υπάρχει πιο αποτελεσματικός έλεγχος».

Η Save Our Seas είναι μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη μη κερδοσκοπική οργάνωση που στηρίζει την έρευνα και την εκπαίδευση σχετικά με τη θαλάσσια ζωή καθώς και προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ιδρυτή της, λέγοντας μόνο ότι «δεν είναι Ελβετός».

www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.