Στη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας με την οποία θα επανακαθοριστούν τα πλέον κρίσιμα ζητήματα του ιδιωτικού τομέα (όπως, για πρώτη φορά μάλιστα, ο μηχανισμός διαμόρφωσης της ΕΓΣΕΕ και των ελάχιστων αμοιβών, τα προγράμματα απασχόλησης, οι ασφαλιστικές εισφορές και η πάταξη της «μαύρης εργασίας») καλούνται να προχωρήσουν οι κοινωνικοί εταίροι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο οποίος άνοιξε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πριν από δύο εβδομάδες και θα συνεχιστεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων αύξησης των θέσεων εργασίας και, σε δεύτερο στάδιο, η βελτίωση των κατώτατων μισθών.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή την οποία έστειλε, χθες, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόσο προς τους επικεφαλής της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ (των εμπόρων) και της ΓΣΕΒΕΕ (των επαγγελματοβιοτεχνών) όσο και προς τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, «στην ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζεται μια σειρά από στρεβλώσεις (…), σε αυτό το πλαίσιο είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η κοινωνική συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων. (…) Οι εφικτές λύσεις απαιτούν τη σύναψη “Νέων Κοινωνικών Συμφωνιών”». Η θεματολογία του διαλόγου, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα κινηθεί στους εξής άξονες:

* Αμεσες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

* Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

* Μη μισθολογικό κόστος.

* Μείωση διοικητικών βαρών και γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας.

* Αναμόρφωση του μηχανισμού διαμόρφωσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτατου μισθού.

* Διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (όπως του Κοινωνικού Τουρισμού και των βρεφονηπιακών σταθμών).

Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

Στην επιστολή του, ο υπουργός κάνει εκτενή αναφορά στο πλέον κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού ο οποίος -μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου- μειώθηκε από τα 751 ευρώ το μήνα, μικτά, στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και στα 510,9 ευρώ για τους νεότερους ηλικιακά εργαζομένους. «Είναι και δική μας θέση ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «προτεραιότητα, σήμερα, πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης (…). Αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 701 ευρώ -κατά 19,62%- τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμη εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας για πρώτη φορά θέτει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου «τη δυνατότητα εμπλουτισμού και αναμόρφωσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας)». Για την αναμόρφωση του μηχανισμού της ΕΓΣΣΕ θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα αυτών που συνδυάζουν υψηλής ποιότητας συλλογικές εργασιακές σχέσεις με αποφασιστικότερη εμπλοκή του κράτους.

Την ευθύνη για τη συνέχιση του διαλόγου θα έχει πενταμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Θετικά στην πρόσκληση Βρούτση απάντησε ήδη από χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και, όπως όλα δείχνουν, ανάλογη θα είναι και η στάση όλων των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ «ΜΟΝΤΕΛΑ»

1) Το σύστημα βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, χωρίς εμπλοκή του κράτους (όπως ίσχυε προ Μνημονίου ΙΙ στην Ελλάδα).

2) Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης.

3) Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους εταίρους.

4) Διμερείς διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων καθορίζουν προτεινόμενο ύψος κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό.

5) Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται από Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία μετέχουν κοινωνικοί εταίροι και εμπειρογνώμονες κύρους και κοινής αποδοχής. Στη συνέχεια οριστικοποιείται από τους εταίρους και νομοθετείται από την κυβέρνηση.

Νάσος Χατζητσάκος στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.