Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

Ιούλιος 31st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι περαμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Βασικό είναι ότι για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, «η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012», δίνεται δηλαδή μία τρίμηνη προθεσμία για την ανάδειξή τους. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις που δεν θα κάνουν εκλογές μπορούν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κ.λπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».

Επίσης, προβλέπεται:

Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.

Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Οργή της Α.Διαμαντοπούλου

Νωρίτερα, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, σε οξύτατο ύφος, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία».

Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρώην υπουργού Παιδείας, την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον κ. Ευ.Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι: Ι.Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ.Μπόλαρης. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στη ατμόσφαιρα όταν αναγνώστηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν λειτουργεί κατευναστικά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ψηφίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ψήφισαν τον προηγούμενο νόμο με πλειοψηφία 4/5 (250 βουλευτές).

Αντιδρούν και πανεπιστημιακοί

Για «σοβαρή οπισθοδρόμηση» έκαναν λόγο οι καθηγητές του Παρατηρητηρίου για την έρευνα και το διάλογο στα ΑΕΙ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προ της κατάθεσης του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι οι αλλαγές θα καταδικάσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο σε «θάνατο».

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Αχ.Μητσός, έκανε λόγο για αντιμεταρρύθμιση και για επιστροφή στο τέλμα του χθες. «Ο νόμος ακυρώνεται όχι λόγω ατελειών -που μπορεί και να έχει-, αλλά επειδή κάποιοι θίγονται από την εφαρμογή του» ανέφερε.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάσω Κιντή, είπε: «Είναι αποκαρδιωτικό το πρώτο νομοσχέδιο που μπαίνει στη Βουλή να ακυρώνει τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Το πανεπιστήμιο παραδίδεται στους πανεπιστημιακούς λες και είναι δικό τους φέουδο».

ΔΟΛ

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 31st, 2012 at 10:27 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply