Ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο 40 ημερών ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” , μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Σαμαράς, περιλαμβάνονται μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Λαχεία και το Ελληνικό, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Όπως γίνεται γνωστό, το σχέδιο δεν είναι μία τυχαία αντίδραση. Εκπονείται υπό το βάρος της προειδοποίησης Μπαρόζο στον πρωθυπουργό, ότι “αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες φλερτάρουν με σχέδιο για ‘βόρειο’ και ‘νότιο’ ευρώ” και κάθε λάθος κίνηση, όπως για παράδειγμα η άκαιρη υποβολή του αιτήματος για επιμήκυνση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συγκεκριμένες χώρες, ως όχημα προκειμένου η Αθήνα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η επίσπευση ορισμένων από τα μέτρα του 2013-2014, όπως η περικοπή των εφάπαξ ώστε να κλείσει στο μεγαλύτερο βαθμό η “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού για το 2012, η κατάργηση του ποσοστού της συμμετοχής ύψους 51% του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και προώθηση άλλων 200 συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Όπως γράφεται πάντα στην ίδια εφημερίδα, στις 25 και 26 Αυγούστου θα γίνουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και θα ακολουθήσουν επαφές με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντάγκι της ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

“Κλειδί” για την αναστροφή του κλίματος θα είναι η έκθεση της τρόικας με φόντο το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποφασιστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, τη Δευτέρα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στην ίδια εφημερίδα προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς:

“Απαιτείται υπομονή και επιμονή προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος” .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.