Άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αhttp://static.doldigital.net/webstatic/8F342C503F4D69E5669ACE99235728F1.jpgν οι Βρετανοί έχουν κάτι να υπερηφανεύονται αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική τους. Η ποπ-ροκ σκηνή τους «έντυσε» σχεδόν ολόκληρη την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησε στις 23:00 της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα. Οι απόψεις μάλλον διχάζουν ως προς το θέαμα που παρουσίαστηκε, όμως, όπως και να’ χει, οι 30οι Αγώνες άνοιξαν και τυπικά την αυλαία τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία περίπου 80 χιλιάδων θεατών και τα βλέμματα όλου του κόσμου επάνω τους. Πληθώρα χρωμάτων, μουσική πανδαισία, μεγάλη δόση από βρετανική κουλτούρα και λιγότερο ιστορία, κυριάρχησαν στην τελετή που τελικά κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Μια τελετή που είχε τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Ντάνι Μπόιλ, ανέτρεξε… τάχιστα στη βρετανική ιστορία και την συνδύασε περισσότερο με τη σύγχρονη εικόνα της χώρας. Κάποιες στιγμές το πρόγραμμα «κούρασε», κάποιες ενθουσίασε, όμως σίγουρα ήταν… διαφορετικό.

Το σόου άνοιξε με τη βρετανική ύπαιθρο «Η πράσινη και ευχάριστη γη», όπως περιγράφεται στο ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ «Ιερουσαλήμ», το οποίο έχει μελοποιηθεί και χαρακτηρίζεται ως ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος. Ένα λιβάδι, η κτηνοτροφία, ένας γεωργός και ένα… ματς κρίκετ σύνθεσαν το παζλ του πρώτου μέρους για να ακολουθήσει η παρουσία του Κένεθ Μπράνα ο οποίος απήγγειλε Γουίλιαμ Σέξπηρ, προαναγγέλλοντας την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Εργοστάσια χάλυβας, εργάτες, ιδιοκτήτες και ένα χορευτικό που κέρδισε τους θεατές, έφτασαν στη σφυρηλάτηση των Ολυμπιακών κύκλων και υψώθηκαν στον ουρανό του Λονδίνου.

Ακολούθησε ένα βίντεο αναφορά σ’ έναν από τους πασίγνωστους Βρετανούς ήρωες και φυσικά τον πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ, ο οποίος «μετέφερε» εικονικά την Βασίλισσα Ελισάβετ στο γήπεδο, ρίχνοντας την… με αλεξίπτωτο.

Στη συνέχεια η τελετή πέρασε στην παιδική λογοτεχνία, παρουσιάζοντας παράλληλα το σύστημα υγείας της χώρας. Η αναδρομή στα παιδικά αναγνώσματα πέρασε από τον Χάρι Πότερ και τη συγγραφέα του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για να καταλήξει στη Μαίρη Πόπινς.

Επόμενος σταθμός «οι δρόμοι της φωτιάς» και ο διάσημος Μίστερ Μπιν. Ακολούθησε το πέρασμα στη νεωτερικότητα και μία μουσική αναδρομή, από το ’60 μέχρι τις ημέρες μας, «παντρεμένο» με το έργο του σερ Τιμ Μπέρνερς Λη που θεωρείτε ο πατέρας του Διαδικτύου.

Η συνέχεια ανήκε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος με ταχύπλοο διέσχισε τον Τάμεση για να φέρει τη Φλόγα στο Στάδιο. Πριν συμβεί αυτό, όμως, γύρω στις 00:30 ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο, άνοιξε την παρέλαση των αποστολών των χωρών, μπαίνοντας πρώτος στο στάδιο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λίγο μετά τις 02:00 με τη διοργανώτρια χώρα, τη Μεγάλη Βρετανία.

Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που μετέφεραν την Ολυμπιακή σημαία, στους οποίους στο τέλος προστέθηκε υποβασταζόμενος και ο 70χρονος πια Μοχάμεντ Αλι. Οσο για το «επτασφράγιστο μυστικό» του ανθρώπου που θα άναβε τον Ολυμπιακό Βωμό, όλα τα «στοιχήματα» χάθηκαν, αφού η έμπνευση των διοργανωτών ξεπερνούσε κάθε πρόβλεψη!

Ένας μικρός φόρος τιμής στο ποδήλατο και η απελευθέρωση των περιστεριών, ως σύμβολο της ειρήνης, μεσολάβησαν πριν τις ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόε, και του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Την επίσημη έναρξη των Αγώνων κήρυξε η Βασίλισσα Ελισσάβετ, ο πρώτος Πολιτειακός άρχων που κηρύσσει την έναρξη δύο Ολυμπιακών Αγώνων, αφού το ίδιο είχε συμβεί το 1976 στο Μόντρεαλ.

Ο Ζακ Ρογκ στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι 204 χώρες που μετέχουν στους Ολυμπιακούς περιλαμβάνουν και γυναίκες στις αποστολές τους. Είπε ακόμη ότι κατά κάποιον τρόπο οι Αγώνες επιστρέφουν σπίτι τους, υπό την έννοια ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε μεθοδικά τον αθλητισμό και τον συνέδεσε με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος του Ολυμπιακού Κινήματος. Οι Αγώνες του Λονδίνου θα εμπνεύσουν μία ολόκληρη γενιά», τόνισε από την πλευρά του ο Σεμπάστιαν Κόε.

Τον όρκο εκ μέρους των αθλητών έδωσε η Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Σάρα Στίβενσον, των κριτών ο διαιτητής πυγμαχίας Μικ Μπάσι και των προπονητών ο Ερικ Φάρελ (κάνοε/καγιακ).

Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε με σκάφος από τον ποταμό Τάμεση και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ την παρέδωσε στον μεγάλο Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ, ο οποίος την μετέφερε εντός του Ολυμπιακού Σταδίου και την παρέδωσε σε επτά νέους αθλητές, αγόρια και κορίτσια, που αποτελούν ελπίδες της Βρετανίας για τους Ολυμπιακούς του μέλλοντος. Οι νεαροί αυτοί αθλητές, τους οποίους υπέδειξαν μεγάλα ονόματα του βρετανικού αθλητισμού, μετέφεραν στη συνέχεια με επτά δάδες την Ολυμπιακή Φλόγα στο κέντρο του Σταδίου και άναψαν μία εστία, η οποία στη συνέχεια συμπτύχθηκε σε έναν μεγάλο βωμό.

Η τελετή έκλεισε με χιλιάδες πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται στον ουρανό του Λονδίνου και τον σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ να ανεβαίνει στη σκηνή και να ερμηνεύει τα τραγούδια «The end» και «Hey Jude».

Σε ένα καλλιτεχνικό μέρος (σκηνοθετημένο από τον Ντάνι Μπόιλ) που δεν έριξε έξω το πρόγραμμα και θύμισε κάτι από… Eurovision, ο κόσμος χάρηκε, γλέντησε, μνημόνευσε και τελικώς έφυγε με ανάμεικτα συναισθήματα από το στάδιο. Προσωπική μας άποψη; Εχουμε δει και πολύ καλύτερες τελετές.

 

Τι μας άρεσε

*Η αγγλική εξοχή, και το βουκολικό κλίμα με τα 70 πρόβατα, τα 12 άλογα, τα 12 κοτόπουλα και τις 10 χήνες. Όλα αληθινά και ζωντανά.

*Η σφυρηλάτηση των πέντε Ολυμπιακών κύκλων.

*Το φιλμ με πρωταγωνίστρια την βασίλισσα Ελισάβετ η οποία είχε στο πλευρό της τον Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ.

*Ο Κένεθ Μπράνα να απαγγέλει Σέξπιρ.

*Ο Mr Bean να καταστρέφει μια ορχήστρα την ώρα που έπαιζε τους Δρόμους της Φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

*Κάποια σκοτεινά σημεία που είχε. Μουσική υπόκρουση Εξορκιστή και παιδάκια να βλέπουν εφιάλτες δεν το λες και συνηθισμένο θέαμα.

*Οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Queen, οι Who, οι New Order, οι Blur, oι Prodigy, οι Muse, ο Clapton, o Bowie που ακούστηκαν μεταξύ άλλων.

*Φυσικά οι Sex Pistols που ακούστηκαν παρουσία της… βασίλισσας!

*Παίνεψαν το εθνικό σύστημα υγείας τους. Έχουν κάτι καλό οι άνθρωποι, είναι περήφανοι και το έδειξαν. Και μπράβο τους!

*Ο τρόπος και το όνομα αυτού που θα άναβε το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το τέλος.

*Όλες οι χώρες που παρέλασαν και θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν γυναίκες εκπροσώπους.

*Οι χώρες που παρέλασαν με την παραδοσιακή τους ενδυμασία.

*Οι ανεξάρτητοι αθλητές που παρέλασαν υπό τη σημαία της ΔΟΕ, αλλά και η παρουσία της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητος κράτος και φυσικά της Συρίας που περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

*Η εμφάνιση στην σκηνή του Mike Oldfield, των Arctic Monkeys και φυσικά του Paul McCartney.

*Μας έσκασαν αλλά χαλάλι! Έδωσαν τόπο στα νιάτα αφού επτά νεαροί αθλητές και αθλήτριες άναψαν το βωμό που αποτελούνταν από 204 δοχεία-χωάνες (όσα και οι χώρες που συμμετέχουν). Δεν ήταν ούτε η βασίλισσα, ούτε κάποιος πρίγκιπας, αλλά ούτε κάποιος από τους κορυφαίους Βρετανούς αθλητές.

Τι δεν μας άρεσε

*Το ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αργό και βαρετό. Καθώς και πολλά πολλά άλλα κομμάτια

*Αν δεν είσαι Άγγλος δύσκολα θα απολάμβανες το θέαμα.

*Από τον Ντάνι Μποίλ θα περιμέναμε περισσότερα.

*Είχε μεγάλη διάρκεια αναφορικά με αυτό που μας πρόσφερε. Που να μην είχαν κόψει και 45’ λεπτά!

*Ήταν αρκετά κιτς σε πολλά σημεία κυρίως στιλιστικά.

*Θα θέλαμε περισσότερη μουσική. Δηλαδή μουσική, μουσική, μουσική! Αφού έχετε κάτι καλό, δώστε το στο λαό!

*Ο περιορισμένος ρόλος του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην τελετή. Δεν φτάνει που έμεινε εκτός της Ολυμπιακής ομάδας, δεν φτάνει που βοήθησε για την ανάληψη των Αγώνων. Να τον αφήνουν στην απ’ έξω; Ίσα-ίσα να μεταφέρει με ένα ταχύπλοο τη φλόγα στον Τάμεση; Ε! Όχι!

*Τα φουγάρα που έδιναν το στίγμα της βιομηχανικής επανάστασης θα μπορούσαν και να λείπουν. Ψυχοπλακωθήκαμε είναι η αλήθεια…

*Η ώρα διεξαγωγής της τελετής σε συνδυασμό με τη διάρκειά της ήταν απαγορευτική για όποιον αθλητή αγωνίζεται αύριο το πρωί. Όπως ο Φελπς ας πούμε που δεν πήγε στην τελετή έναρξης…

*Το συνολάκι της βασίλισσας Ελισάβετ. Το ροζάκι αυτό δεν ενδείκνυται για την ηλικία της…

*Η…μιξ ψαράδικη-αλά Έλβις Πρίσλεϊ ενδυμασία της οικοδέσποινας Μεγάλης Βρετανίας.

*Μα να μην βρέξει να πάρουμε μία δόση από Λονδίνο;

*Το ακούσαμε… από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σαν να επιστρέφουν σπίτι τους!..


Η είσοδος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας κατά… από contratv

Finale Opening Ceremony London 2012 από contratv

ΔΟΛ & contra.gr & sport-fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.