Τους καλύτερους χάκερ του κόσμου σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι αμερικανικές αρχές, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον σχεδιασμό των συστημάτων ασφαλείας της κυβέρνησης. Ο εμπνευστής του λεγόμενου «κυβερνοπολέμου» και σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα, Τζόν Αρκίλα, αποκάλυψε στην εφημερίδα The Guardian, τα σχέδια του υπουργείου Άμυνας για την πρόσληψη περίπου 100 χάκερς, πρωτίστως Ρώσων.

Ο σύμβουλος του Ομπάμα κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι ξοδεύει άσκοπα εκατομμύρια δολάρια σε «αεροπλανοφόρα, τανκ και αεροσκάφη σε βάρος της εύστροφης  και πιο λιτής στρατηγικής, αυτής  των δαπανών για εμπειρογνώμονες». Ο Αρκίλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω από τις άλλες υπερδυνάμεις στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου  για τον κυβερνοχώρο.

«Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο με το αγγλικό  Bletchley Park. Δηλαδή, τον επονομαζόμενο και σταθμό Χ, σ’ ένα μεγάλο κτήμα  στην πόλη  Bletchley της κεντρικής Αγγλίας, όπου στεγαζόταν η υπηρεσία αποκρυπτογράφησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θα προσλάβουμε Ρώσους και Ασιάτες, οι οποίοι αναμφισβήτητα  είναι οι καλύτεροι παγκοσμίως στο να σπάνε κώδικες. Έχω ήδη επικοινωνήσει με αρκετούς και πολύ σημαντικούς χάκερ. Μάλιστα έφερα σε επαφή έναν από αυτούς με τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας πολύ μεγάλης εταιρείας, προκειμένου να αξιολογήσει την ευπάθεια των πληροφοριακών συστημάτων της. Μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να σπάσει τους κώδικες και να μπει στο σύστημά της» τόνισε ο Αρκίλα.

Ρεσιτάλ «πειρατείας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρκίλα  επέκρινε τις  πρακτικές που ασκούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του πολέμου κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος! «Ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος θα γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός όταν οι αρχι-χάκερς εργαστούν για εμάς. Μέχρι τώρα διώκονται ποινικά και φυλακίζονται. Μια τέτοια κατάσταση είναι γελοία και προβληματική», είπε ο σύμβουλος του Ομπάμα.

Υπενθύμισε μάλιστα την περίπτωση του Σκοτσέζου χάκερ, Γκάρι Μακ Κίννον, που ο εισαγγελέας των ΗΠΑ τον κατηγόρησε για διάπραξη «της μεγαλύτερης πειρατείας που έγινε ποτέ σε στρατιωτικό κομπιούτερ». Μετά από μια σειρά δίκες, τελικά ο χάκερ  εκδόθηκε στις ΗΠΑ. «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί  με τη χρήση βίας  αυτής της μορφής, επειδή οι διώξεις δεν λειτουργούν πάντα. Πρόκειται για ανθρώπινο κεφάλαιο τεράστιας αξίας. Οι Ρώσοι χάκερς είναι από τους πιο προηγμένους  στον κόσμο. Η  ηλεκτρονική επίθεση που διεξήγαγαν το 2008 στο Πεντάγωνο αποτέλεσε μια πραγματική απειλή της εθνικής ασφάλειας, όταν έσπασαν το δίκτυο υψηλής μυστικότητας και της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης  που συντόνιζε τις στρατιωτικές εκστρατείες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ηταν μια μοναδική  στο είδος της πειρατεία, δεν μπορεί να παραλληλιστεί με άλλη».

Τα δίνουν όλα οι Αμερικάνοι

Όλο και πιο συχνά η αμερικανική κυβέρνηση απασχολεί χάκερς για λογαριασμό της. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Αρκίλα δεν αμφιβάλλει για την επιτυχία του προγράμματος που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να προσελκύσει ξένους «πειρατές». Πρόβαλλε μάλιστα το παράδειγμα  της  «εισβολής»  από αμερικανούς ειδικούς στην ιστοσελίδα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τον περασμένο Μάιο, ενώ επιπροσθέτως μίλησε για το λαμπρό παράδειγμα  της αποτελεσματικότητας των Ρώσων χάκερς.

«Το χάκινγκ είναι πολύ αποτελεσματικό όταν  ενσωματώνεται σε μια ευρύτερη στρατιωτική στρατηγική», πιστεύει ο Αρκίλα  και προσθέτει: «Θυμόσαστε όταν κατά τη διάρκεια της Ρωσο- Γεωργιανής σύγκρουσης κατέβασαν την ιστοσελίδα του υπουργείου  Εξωτερικών  της Γεωργίας, ενώ απέκλεισαν και σειρά άλλων πόρων, φέρνοντάς τους σε κατάσταση στασιμότητας; Επίσης, αυτό που έγινε με τα δίκτυα της Εσθονίας που έσπασαν κατά τη διάρκεια της διπλωματικής σύγκρουσης το 2007; Οι Ρώσοι είναι αναμφίβολα οι καλύτεροι. Διαθέτουν μια τρομερή αντίληψη  της στρατηγικής εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών. Η Αμερική πάντοτε ξόδευε αφειδώς χρήματα για τους καλύτερους ειδικούς στον κόσμο. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα τους πείσουμε να συνεργαστούν».

Οι όροι των Ρώσων χάκερς

Πάντως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Ρώσοι θα επικρατήσουν στη «δυνατή ηλεκτρονική- ομάδα των εκατό του Πενταγώνου». Κατά τον Ζεύς, «είναι φυσικό να υπάρξουν περισσότεροι Ρώσοι από ότι Ασιάτες σ’ αυτή τη λίστα. Εάν οι Αμερικανοί έρθουν σε επαφή μαζί τους, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει διάλογος». Από την άλλη, όμως, οι Ρώσοι χάκερς  φαίνεται να μην απορρίπτουν το ενδεχόμενο της συνεργασίας τους με την αμερικανική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση  ότι θα τηρηθούν κάποιοι  κρίσιμοι όροι.

«Θα συμφωνούσα εάν μου προσέφεραν έναν ανάλογο μισθό καθώς επίσης και υψηλά στάνταρ διαβίωσης. Άλλος πολύ σημαντικός όρος είναι οι δραστηριότητές μου να μην στοχεύουν σε καμία περίπτωση την Ρωσία. Δεν θα ήθελα να γίνω προδότης», δήλωσε ο γνωστός κυβερνο-πειρατής με το ψευδώνυμο  Ζευς. Ένας άλλος είπε, ότι το να δουλεύει κανείς για την κυβέρνηση, από τη μία πλευρά  είναι πολύ επικίνδυνο, από την άλλη όμως είναι μια προσοδοφόρα και σταθερή δουλειά.

Οι αρχές των ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι το έργο αφενός του  εντοπισμού των χάκερς, αφετέρου της επίτευξης μιας συμφωνίας μαζί τους. Και αυτό για  πολλούς και διάφορους λόγους. Ενας  είναι και οι σχέσεις  Ρωσίας και ΗΠΑ  που δεν είναι και τόσο απλές το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, το FBI παρακολουθεί  στενά και συνεχώς όλους όσοι επιχειρούν να σπάσουν κώδικες.

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.