Με… καρότο αλλά και μαστίγιο

Από συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ζ.Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, ωστόσο η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Πέμπτη (17:30) με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν μέσω των εξονυχιστικών ελέγχων που πραγματοποιεί η τρόικα στην Αθήνα για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Μπαρόζο, που καταφθάνει το μεσημέρι στην Αθήνα και αναχωρεί το πρωί της Παρασκευής, αναμένεται να πει ότι «η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και δημοσιονομικά και με ανάπτυξη», ενώ θα παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ. Μπαρόζο να εμπλακεί στα της τρόικας, αλλά δεν αποκλείεται να δείξει εύλογο ενδιαφέρον για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν όλα τα κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πρώτη συζήτηση για πιθανή επιμήκυνση του προγράμματος. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών που ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) να μην ανοίξει κανένα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης προτού υπάρξουν έμπρακτες κινήσεις από την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, αποκάλυψε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα ληφθεί νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα την τελική αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα έχει στη διάθεσή της περίπου έναν μήνα για να εφαρμόσει όσα ζητηθούν, αλλά και να διαπραγματευθεί σε υψηλό επίπεδο για τις όποιες βελτιώσεις στο πρόγραμμα.

Πριν από τη συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση (14:00) με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να διαμηνύσουν την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ, ενώ θα επεξεργαστούν τη λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ήδη, σε δηλώσεις τους την Τρίτη, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησαν σκληρή κριτική σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο κ. Σαμαράς μίλησε μάλιστα για «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας», ενώ ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν λειτουργεί με όρους εκβιασμού σε σχέση με τους εταίρους, αλλά ούτε εκβιάζεται.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.