Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιος είναι ο πρώην Mr Toyota που ανέλαβε να αποκρατικοποιήσει την Ελλάδα

25 Ιουλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/athanasopoulos-takis-taiped-660.pngΟ νέος πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος, θεωρείται ως ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες μάνατζερ παγκοσμίως και είχε φτάσει -πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διοίκηση της ΔΕΗ, το 2007- στις κορυφαίες θέσεις της ιεραρχίας της μεγαλύτερης παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota.

Η θητεία του στη ΔΕΗ, παραιτήθηκε μόλις ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, στις 12 Οκτωβρίου του 2009, συνοδεύτηκε με τα μεγαλύτερα κέρδη που είχε ποτέ η επιχείρηση από την εποχή της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Ταυτοχρόνως όμως συνοδεύτηκε και από σφοδρές συγκρούσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων οι οποίοι εκτός των άλλων τον κατηγόρησαν ότι δημιούργησε δκαδες οργανικές σχέσεις στελεχών χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες στην επιχείρηση, γεγονός που επιβάρυνε υπέρμετρα το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ.

Αναλυτικά,

Ο κ. Αθανασόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και ως σήμερα τουλάχιστον αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το 1986, διετέλεσε μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ανέλαβε καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου. Από το 1989 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος και CEO της εταιρίας. Τον Ιανουάριο του 2001 προσχώρησε στην Toyota Motor Marketing Europe αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Chief Operating Officer.

Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Managing Officer της Toyota Motor Corporation και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe.Από τον Ιούλιο του 2006 είναι Senior Executive Advisor της Toyota Motor Europe.

Τον Φεβρουάριο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, από όπου παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009.

Ο κ. Αθανασόπουλος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Institute of Technology του Illinois όπου απέκτησε Bachelor of Science Μηχανολόγου Παραγωγής, Masters και Ph.D. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δίδαξε στο Loyola University του Σικάγο και στο Wright State University του Οχάιο, όπου και διετέλεσε Associate Dean για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Τακτικός Καθηγητής στην έδρα της Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου διετέλεσε Πρόεδρος των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στις 30/06/1944 στο Στάδιο Τεγέας στην Αρκαδία. Είναι παντρεμένος με την Φραντσέσκα Αθανασοπούλου και έχει τρεις κόρες, την Κατερίνα – Συλβάνα, την Μαριλέα και την Βαλέρια.

 

www.iefimerida.gr

 

This entry was posted on Τετάρτη, 25 Ιουλίου, 2012 at 18:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply