Από τη διασταύρωση στοιχείων συνολικά 18.951 συνταξιούχων νομικών αποδείχθηκε πως το 5,66% που έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΕΤΑΑ/ΤΑΝ δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση – Επιπλέον σε ποσοστό 3,39% δεν έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση

Συνταξιούχοι δικηγόροι εντοπίστηκαν να μην υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις ή να δηλώνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που λαμβάνουν Ένας στους 10 συνταξιούχους φοροδιαφεύγει, όπως άλλωστε προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος τις οποίες υποβάλλουν στις εφορίες.

Προχθές ήρθε στο «φως» μια ακόμα περίπτωση αδιαφάνειας, αυτής των νομικών, καθώς το ταμείο τους μπήκε στο μικροσκόπιο των πληροφοριακών συστημάτων.

Συνολικά 2.898 συνταξιούχοι δικηγόροι εντοπίστηκαν να μην υποβάλλουν δηλώσεις ή να δηλώνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που λαμβάνουν.

Ειδικότερα, από τη διασταύρωση στοιχείων συνολικά 18.951 συνταξιούχων νομικών, αποδείχθηκε πως το 5,66% που έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΕΤΑΑ/ΤΑΝ δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Επιπλέον σε ποσοστό 3,39% δεν έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση παρότι υποχρεούνταν καθώς το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνούσε τις 6.000 ευρώ.

Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία παραδόθηκαν χθες στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση, από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θ. Θεοχάρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου:

*32 άτομα (0,17%) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.
*1.070 ασφαλισμένοι (5,66%) εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση.
*642 ασφαλισμένοι (3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση παρότι υποχρεούνταν εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.
*1.186 ασφαλισμένοι (6,64%) δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο.
*1.696 είναι οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

«Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό -πολύ μεγαλύτερο του 10%- στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ελέγχου, προσθέτοντας πως οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν σε κάθε ταμείο ώστε «να εντοπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή».

Υπενθυμίζεται πως στο «Ηλεκτρονικό Δίχτυ» είχαν «πιαστεί» και συνταξιούχοι στον τομέα Υγειονομικών, καθώς από τον σχετικό έλεγχο είχε διαπιστωθεί πως το 5,5% δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, παρά το γεγονός ότι ελάμβανε μηνιαία σύνταξη που υπερέβαινε τα 6.000 ευρώ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.