Η χώρα μας, η πατρίδα μας, η περιοχή μας, βιώνουν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου ο δημόσιος τομέας περιορίζεται, αναδιατάσσεται, συρρικνώνεται.Mία περίοδο όπου οι δημόσιοι πόροι περιορίζονται δραστικά, με συνέπεια πάρα πολλοί φορείς στον δημόσιο τομέα να αναγκάζονται να περιορίζουν και να περικόπτουν δράσεις και λειτουργίες.

Ζούμε σε μία περίοδο, όπου όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, κάνουν έναν αγώνα για επιβίωση.

Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στενάζει. Η κατανάλωση έχει πέσει δραματικά, οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν ελαχιστοποιηθεί, οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών είναι ανύπαρκτες, Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του δημόσιου τομέα μηδενισμένο και το ΕΣΠΑ προσπαθεί μέσα από πλείστα όσα προβλήματα να αναπτυχθεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια να επικρατεί πλήρης άπνοια σε κάθε δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι φανερό πως αυτή την περίοδο ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να πάρουν δραστικές αποφάσεις για να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τις παλαιότερες κατακτήσεις τους και να μην  υποχωρήσουν σε δεδομένα  παλαιότερων εποχών. Καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα για να μην χαθούν κατακτήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής μας και δίνουν  άλλη προοπτική στην πορεία ανάπτυξης του τόπου και δημιουργούν .

Μέσα σε αυτή την περίοδο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας περνά και αυτό μία δύσκολη περίοδο, μέσω των  συνεχών και αλλεπάλληλων περικοπών των δημόσιων χρηματοδοτήσεων.  Η προοπτική που διανοίγεται με την κατασκευή των νέων κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ , όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και  την ένταξη όλων των κτιριακών του υποδομών στην περιοχή της ΖΕΠ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως στο τέλος του 2015, – ανοίγουν μία μεγάλη προοπτική για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως για την έδρα του την Κοζάνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να φτάσουμε σε αυτό το ευχάριστο αποτέλεσμα, είναι το Πανεπιστήμιο να υπάρχει, να συνεχίζει να αναπτύσσεται και να λειτουργεί ανεμπόδιστα μέχρι το τέλος του 2015. Να συνεχίζει να παράγει ερευνητικό και επιστημονικό έργο, να συνεχίζει να υποδέχεται τον ίδιο αριθμό φοιτητών μέχρι εκείνη την περίοδο.

Ο Δήμος Κοζάνης από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν αρωγός και συμπαραστάτης του έργου του. Όπως είναι γνωστό έχει διαθέσει κτιριακές υποδομές που ξεπερνούν τα 3000 τετραγωνικά μέτρα για τη στέγαση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, όταν ο ίδιος είναι αναγκασμένος να μισθώνει χώρους και να πληρώνει ενοίκια προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Ήταν από τους πρωτοπόρους που στήριξαν την λειτουργία του Πανεπιστημίου και την προσπάθεια να αποκτήσει  στέγη, συμβάλλοντας στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, την επίλυση του ιδιοκτησιακού του οικοπέδου του, και την ορθή δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών (μελετητικό έργο και τοπικό ρυμοτομικό), ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση των υποδομών του.

Η στήριξη του Πανεπιστημίου από πλευράς Δήμου Κοζάνης συνεχίζεται με την υπογραφή μίας σειράς προγραμματικών συμβάσεων, μέσω των οποίων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διευρύνει το ερευνητικό του έργο και αναδεικνύει την προσφορά του.

Όμως το πανεπιστήμιο χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και υποστήριξη, για να μπορέσει να παραμείνει ενεργό, ζωντανό, δραστήριο μέχρι το 2015, που θα αποκτήσει την δική του στέγη.

Ο Δήμος Κοζάνης μέσα από την ΒΙΟΠΑ Α.Ε. έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του, ένα κτίριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή του Κασλά, όπου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει σαν βιοτεχνικό πάρκο ξύλου, σε μία προσπάθεια στήριξης του κλάδου των επιπλοξυλουργών, ενός κλάδου που για χρόνια βρισκόταν σε άνθιση και είχε μία ενδιαφέρουσα παρουσία στην περιοχή της Κοζάνης.

Διάφορες καθυστερήσεις και θεσμικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μετά την ολοκλήρωση του έργου, στην φάση ενεργοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να λειτουργήσει το ΒΙΟΠΑ ξύλου σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κλάδου των επιπλοξυλουργών, έχουν οδηγήσει σήμερα το όλο εγχείρημα  σε αδιέξοδο, σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, όπου κάθε επενδυτική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη τουλάχιστον αυτή την στιγμή και για το ορατό μέλλον .

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όλοι εκφράζουμε την βούλησή μας μέσα από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΟΠΑ Ξύλου Α.Ε., στην οποία προεδρεύει η Αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Νικολέτα  Μπουμπόναρη, και αντιπρόεδρός της είναι ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Κυριακίδης, να παραχωρήσουμε κατά χρήση αυτό το ακίνητο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Η παραχώρηση αυτή γίνεται μετά από αίτημα του πανεπιστημίου,  ισχύει για 3.5 χρόνια, για όσο καιρό δηλαδή θα διαρκέσει η κατασκευαστική περίοδος για τις νέες κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Όλο αυτό το διάστημα θα καταβληθεί από όλες τις πλευρές, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, συντονισμένη δράση για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες δράσεις και κινήσεις, που θα φέρνουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πιο κοντά στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου από την συνεργασία αυτή να δημιουργηθούν επενδυτικές ιδέες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αποβούν προς όφελος των επιχειρήσεων και του πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα , ο Δήμος Κοζάνης και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, δεσμεύονται στο διάστημα αυτό να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ενεργοποιηθεί η βιομηχανική περιοχή στον κόμβο των Κοίλων, προκειμένου να μην στερηθεί ο επιχειρηματικός  κόσμος της περιοχής μας γη κατάλληλη για επενδύσεις, έστω και σε αυτό το αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον που επικρατεί.

Η πρωτοβουλία αυτή στην οποία όλοι θα συνεισφέρουμε, είναι ακόμη μία προσπάθεια, ακόμη μία συμβολή του Δήμου Κοζάνης, του επιχειρηματικού κόσμου και του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το επιστημονικό του προσωπικό, η διοίκηση και οι σπουδαστές του είναι η δυναμική που χρειάζεται η  περιοχή μας. Μία δυναμική η οποία κατακτήθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια με την ίδρυσή του και πρέπει να κρατηθεί ζωντανή  με κάθε τρόπο , για την επόμενη μέρα. Μία κατάκτηση η οποία μπορεί να μας κάνει να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για την ανάπτυξη του τόπου , για τα παιδιά μας, για τους νέους αυτής της περιοχής .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.