Θρήνος για τους δώδεκα νεκρούς

Οι ελεγχόμενες εκρήξεις ήταν απαραίτητες για να μπει η αστυνομία στο διαμέρισμα του 24χρονου

Μετά από επιχειρήσεις 30 ωρών, η αστυνομία έχει ξεκινήσει να εξουδετερώνει τα εκρηκτικά με τα οποία παγίδευσε το διαμέρισμά του ο 24χρονος που θεωρείται ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στην πρεμιέρα του νέου Μπάτμαν σε κινηματογράφο στο Ντένβερ. Προχωρώντας σε ελεγχόμενες εκρήξεις, οι πυροτεχνουργοί πιστεύουν πως έχουν εξουδετερώσει τις κυριότερες απειλές στο διαμέρισμα ώστε να αρχίσει η έρευνα που ίσως ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θρηνούν τα θύματα του μακελειού, αναζητώντας -εις μάτην- απαντήσεις μετά το σοκ και συζητώντας ξανά το αμφιλεγόμενο θέμα της οπλοκατοχής.

«Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς» ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Ορόρα του Ντένβερ, λέγοντας πως «αν και δεν είμαστε βέβαιοι, ελπίζουμε πως έχουν εξουδετερωθεί οι μείζονες απειλές».

«Παραμένουν οι κάθε είδους κίνδυνοι μέσα στο διαμέρισμα, θα μείνουμε εντός για ώρες εξουδετερώνοντας όλες τις απειλές και μαζεύοντας στοιχεία» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα, 11 από τους 58 τραυματίες παραμένουν ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση ενώ συνολικά νοσηλεύονται 30 άτομα.

Ο ίδιος ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς θα οδηγηθεί τη Δευτέρα στην Δικαιοσύνη για την απαγγελία των κατηγοριών. Είναι άγνωστο τι έχει πει στις Αρχές ή ποια ήταν τα ακριβή κίνητρα του.

Θρήνος, απορία και οπλοκατοχή

Το μακελειό στο Ντένβερ είναι η πιο αιματηρή επίθεση στα τυφλά από το περιστατικό στο πανεπιστήμιο Virginia Tech. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε εξαήμερο πένθος, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει ξανά να συζητά το θέμα της οπλοκατοχής -με τους υποστηρικτές του υφιστάμενου πλαισίου να βλέπουν και επιχειρήματα υπέρ τους στο Ντένβερ, λέγοντας πως η τραγωδία… θα είχε αποφευχθεί εάν είχε βρεθεί ένας από τους παριστάμενους να οπλοφορεί και να αντεπιτεθεί.

Ο 24χρονος είχε αγοράσει τους δύο τελευταίους μήνες μέσω διαδικτύου πάνω από 6.000 σφαίρες και φυσίγγια. Τα τέσσερα όπλα του, μεταξύ τους και ένα ημιαυτόματο παραλλαγή τυφεκίου που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ, ήταν και αυτά νόμιμα αγορασμένα.

Κατά τη σύλληψή του είχε επίσης μαζί του δύο πιστόλια, μία καραμπίνα και ένα ημιαυτόματο. Τέλος, το πόσα εκρητικά είχε στην κατοχή του θα υπολογιστεί αφού η αστυνομία τελειώσει την έρευνα στο διαμέρισμά του.

Παίρνοντας μέρος στη συζήτηση, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τόσο τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και τον ανθυποψήφιό του για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ να αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς για την οπλοκατοχή.

«Κάθε μέρα γίνονται τόσες δολοφονίες με όπλα, αυτό πρέπει να σταματήσει» ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή το Σάββατο.

Ωστόσο, το κατά πόσο η αναζωπυρωθείσα συζήτηση θα φτάσει σοβαρά στην προεκλογική ατζέντα είναι αμφίβολο: «Το θέμα έχει μπει στον πάγο, κυρίως επειδή οι Δημοκρατικοί δεν πιστεύουν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας» σχολιάζει το CNN.Newsroom

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.