Επιστολή σε όλα τα υπουργεία από το Εσωτερικών

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης (2-Α) και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης (1-Α) σε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων προωθεί άμεσα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δείξει καλή διαγωγή και αποφασιστικότητα στην τρόικα. Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης ο κατάλογος των πρώτων 20 φορέων προς κατάργηση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.

Πρόκειται, εξήγησε, για τον πρώτο πιλοτικό κατάλογο, αλλά για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις στα αρμόδια υπουργεία. Εάν υπάρξει σύντομα συναπόφαση των υπουργείων, ο κατάλογος μπορεί να ανακοινωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων των υπουργείων, των 1.500 ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του δημόσιου τομέα θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα γνωστοποιηθούν οι αλλαγές που θα γίνουν στις δομές του στενού δημόσιου τομέα και ποια Νομικά Πρόσωπα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Α.Μανιτάκης έστειλε σχετική επιστολή σε όλα τα υπουργεία. Πάντως ο  υπουργός επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Ειδικότερα, όπως σημείωσαν σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, και ο υφυπουργός, Μ. Βολουδάκης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων του.

Εξάλλου, σχεδόν έτοιμη είναι η αξιολόγηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας και κατόπιν, κατά προτεραιότητα, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση στο υπουργείο Υγείας.

Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα των αξιολογήσεων των υπουργείων θα εδρεύει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την ερχόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν οι Επιτροπές Αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα κριτήρια για την κατάργηση

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια συγχώνευσης ή κατάργησης, καταρχήν ενοποιούνται ομοιογενείς φορείς. Κατά δεύτερον, η συγχώνευση ή κατάργηση θα αξιολογηθεί με κριτήριο το κόστος για τον φορολογούμενο σε άμεση εξάρτηση με την χρησιμότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βολουδάκης «είναι προφανές ότι θα καταργηθούν φορείς όπου γίνεται σπατάλη και η συγχώνευση άλλων θα γίνει κατά τρόπο, ώστε να μη χαθεί η παρεχόμενη υπηρεσία».

Αξιολόγηση προσωπικού

Την αξιολόγηση των διοικητικών υπηρεσιών των υπουργείων και των φορέων θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.  Σε κάθε περίπτωση, τόνισε γι άλλη μια φορά ο κ. Μανιτάκης, δεν θα γίνουν απολύσεις.

Όπως είπε «οι καλοί υπάλληλοι θα ανταμειφθούν». Οι υπάλληλοι που δεν θα πάρουν καλή αξιολόγηση, δεν θα απολυθούν. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, εφόσον ανασυστήνεται όμοια θέση ο υπάλληλος είναι καλυμμένος.

Συνάγεται ότι μοιραία θα γίνουν αθρόες μετατάξεις.

Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης «μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα και τις επιπτώσεις. Θα ξεκινήσουμε με την υπάρχουσα νομοθεσία κι αν υπάρξει ανάγκη θα κάνουμε πρόσθετες νομικές ρυθμίσεις. Θα προκύψουν νομικά ζητήματα που δεν αφορούν μόνο το προσωπικό, αλλά και τη φύση της πρόσληψης, την πηγή χρηματοδότησης, τις επιπτώσεις που θα έχει».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μανιτάκης, την τελική ευθύνη και τον συντονισμό του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης θα έχει ο πρωθυπουργός.

Επιστολή Μανιτάκη στα υπουργεία

Με τόλμη, ώστε να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια του διοικητικού ανορθολογισμού σε κάθε φορέα, καλεί να προχωρήσουν όλοι οι υπουργοί τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, με επιστολή του.

Όπως σημειώνει, η επιστολή αποτελεί συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού σχετικά με την επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην επιστολή γνωστοποιεί τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν από κάθε υπουργείο και τα οποία βασίζονται στην προεργασία που έχει γίνει με βάση το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, Ομάδας Δράσης και γαλλικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι, καταρχήν η άμεση συγκρότηση ομάδας αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κεντρικές, αποκεντρωμένες υπηρεσίες και οι εποπτευόμενοι φορείς.

Στην έκθεση αξιολόγησης που θα προκύψει θα υποδεικνύονται καίριες θεσμικές αλλαγές, νέες μέθοδοι εργασίας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπηρεσίες ή φορείς που ενδεχομένως κρίνονται ως περιττοί ή αδρανείς.

Τα υπουργεία καλούνται να καταγράψουν ποιοι από τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, οι δυνατότητες αναδιοργάνωσης, κατάργησης ή συγχώνευσης διοικητικών μονάδων, οι αναγκαίες ή δυνατές αναδιαρθρώσεις στις κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Μανιτάκης στην επιστολή, «δεν αρκούν επιφανειακές προσεγγίσεις που περιορίζονται σε ανώδυνες ανακατατάξεις. Καθετί παρωχημένο οφείλει να καταργηθεί, κάθε αντιπαραγωγικό να αναδιαταχθεί, κάθε δομή, υπηρεσία, μονάδα να αξιολογηθεί εκ τους μηδενός. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή αυτονόητο».

Η αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων πρέπει «να ολοκληρωθεί πάση θυσία πριν από το τέλος του 2012».

ΔΟΛ & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.