Άνοιξε πυρ στη διάρκεια της προβολής

Έhttp://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/57508BC447869C104CE2B9E66EF3E51C.jpgνοπλος μασκοφόρος πυροβόλησε σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 50 σε κινηματογράφο του Κολοράντο, στην πόλη Ορόρα στα προάστια του Ντένβερ, στην πρεμιέρα της ταινίας «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή». Δράστης της επίθεσης φέρεται να είναι ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, ο οποίος συνελήφθη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος, επιστρέφει εκτάκτως στον Λευκό Οίκο, ενώ στη Γαλλία ματαιώθηκε η πρεμιέρα της ίδιας ταινίας.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας επίσης πως οι τραυματίες φτάνουν τους 50 – το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Αρχικά, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί ήταν 14, αριθμό τον οποίο διόρθωσε αργότερα (δέκα βρέθηκαν νεκροί επί τόπου και δύο εξέπνευσαν στο νοσοκομείο).

Ενας ύποπτος έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση και δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη.

Η ταινία αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον και όσες αίθουσες την προέβαλαν ήταν κατάμεστες από κόσμο.

Το περιστατικό έγινε στους κινητογράφους Century, που βρίσκονται σε εμπορικό κέντρο στην περιοχή Ορόρα, κατά τη διάρκεια τη μεταμεσονύχτιας (τοπική ώρα) πρεμιέρας.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ένοπλος που φορούσε αντισφυξιογόνα μάσκα άνοιξε πυρ στο κέντρο έξω από τις αίθουσες που γινόταν η προβολή, έχοντας ρίξει νωρίτερα κάποιου είδους καπνογόνο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δεν κατάλαβαν αμέσως πως επρόκειτο για αληθινούς πυροβολισμούς, πιστεύοντας πως ο θόρυβος ακουγόταν από ταινία που παιζόταν σε διπλανή αίθουσα.

Το CNN, πλάνα του οποίου δείχνουν ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας γύρω από το εμπορικό κέντρο, αναφέρει πως τα γύρω νοσοκομείο έχουν ειδοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν «περιστατικό με πολλά θύματα».

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο ύποπτος εντοπίστηκε κοντά στον κινηματογράφο. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά. Το FBI ανέφερε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με δίκτυα τρομοκρατίας.

Στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συντομεύσει την προεκλογική του εκστρατεία και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, αφού μιλήσει για το συμβάν από τη Φλόριντα, όπως ανακοίνωσε η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την προεκλογική του εκστρατεία.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναφερθεί στην τραγωδία στην Ορόρα του Κολοράντο σε ομιλία από το Φορτ Μάγερς της Φλόριντα σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Εξαιτίας της τραγωδίας στο Κολοράντο ακυρώθηκε το σκέλος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε συγκλονισμένος από τον «ειδεχθή και τραγικό» φόνο 12 ανθρώπων και δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Η Μισέλ και εγώ έχουμε συγκλονιστεί και στενοχωρηθεί βαθύτατα από τους ειδεχθείς και τραγικούς φόνους στο Κολοράντο (…). Η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους κατοίκους της Ορόρα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεσμευόμαστε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και ότι θα φροντίσουμε τους τραυματίες» προσθέτει ο πρόεδρος σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπου διανυκτέρευσε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο Ομπάμα ενημερώθηκε τα ξημερώματα για τις δολοφονίες, καθώς βρισκόταν στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου πραγματοποιεί προεκλογική περιοδεία εν όψει των προεδρικών εκλογών.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τις δολοφονίες στην Ορόρα στο Κολοράντο από τον σύμβουλό του εσωτερικής ασφάλειας Τζον Μπρέναν στις 05:26 (τοπική ώρα, περίπου 12:26 ώρα Ελλάδος) το πρωί» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέι Κάρνεϊ.

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε και ο αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ.

«Προσευχόμαστε για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων αυτήν την τραυματική και με μεγάλο πόνο στιγμή. Ελπίζουμε ότι ο υπεύθυνος αυτού του φρικτού εγκλήματος θα λογοδοτήσει γρήγορα ενώπιον της δικαιοσύνης» προσθέτει ο Ρόμνεϊ σε ανακοίνωσή του.

Γαλλία: Ματαιώθηκε η πρεμιέρα της ταινίας

Η γαλλική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μπάτμαν «Σκοτεινός Ιππότης: η Επιστροφή», που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ακυρώθηκε μετά το μακελειό.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Μόργκαν Φρίμαν, Κρίστιαν Μπέιλ και Αν Χάθαγουεϊ, καθώς και άλλοι αστέρες του κινηματογράφου αναμενόταν να είναι παρόντες στην πρεμιέρα.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε ότι ακυρώθηκε και η σημερινή μετάδοση μιας συνέντευξης του Μόργκαν Φρίμαν.
Δείτε:

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.