Ολοκληρώθηκε η διάρκειας τριών ωρών σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία αναζητήθηκε η χρυσή τομή για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013.

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης.

O κ. Κουβέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε την πρόθεση της κυβένρησης να εξασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανης, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικά δεδομένα και εισοδηματική ικανότητα.

Αναφερόμενος στο τέλος ακίνητης περιουσίας, είπε ότι «προωθείται η ανεύρεση μέτρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες «που θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας».

«Συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα».

Όσον αφορά την οριστικοποίηση των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ σημείωσε πάντως ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας», διευκρινίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι «βασικές κατευθύνσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα».

«Όχι» σε οριζόντια μέτρα τη διετία 2013-2014 είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013 – 2014, ανέφερε πως «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ούτε το 2012 και διευκρίνισε κατά λέξη πως θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την τάχυστη προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξήγησε μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα δείξει την αξιοπιστία της.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ’ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Δημοσιογράφος: Κύριε εκπρόσωπε, οριζόντιες περικοπές θα γίνουν;

Σ. Κεδίκογλου: Νομίζω ότι πιο εξειδικευμένες τοποθετήσεις θα έχετε από τους αρμόδιους υπουργούς και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει νέα συνάντηση;

Σ. Κεδίκογλου: Φυσικά και θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Δημοσιογράφος: Πριν από την τρόικα;

Σ. Κεδίκογλου: Θα δούμε. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία την ακριβή έλευση της τρόικα.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το θέμα των οριζοντίων περικοπών. Υπάρχει τέτοιο ανοιχτό θέμα;

Σ. Κεδίκογλου: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Να ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι και εγώ ήμουν σαφέστατος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.