Απάτη 4.500.000 ευρώ εντόπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ στον γνωστό όμιλο ενδυμάτων και υποδημάτων Πετρίδης και στην εταιρία του ομίλου Anna Riska.

Ο όμιλος λειτουργούσε υπό την αιγίδα επιχείρησης με την ονομασία Face ΑΒΕΕ, η οποία όμως ήταν εικονική. Οπως προέκυψε ύστερα από επισταμένους ελέγχους που πραγματοποίησε μεικτό κλιμάκιο ΙΚΑ, ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ, από το 2002 μέχρι σήμερα υπέβαλε Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων (ώστε να λάβουν παχυλές συντάξεις του ΙΚΑ), αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά. Για να καλύπτουν τα ίχνη τους, οι ιθύνοντες της παραπάνω εικονικής εταιρίας είχαν φροντίσει να κάνουν χρήση του ΑΦΜ εταιρίας υποδημάτων που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ολες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν μεταφερθεί στην εταιρία αυτή, που όμως βρισκόταν σε αδράνεια από το 2008.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκε έως και η πρόεδρος της εταιρίας, η οποία είναι 83 ετών, ζει σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα, πάσχει από χρόνιο νόσημα και δέχεται τη μόνιμη φροντίδα μιας οικιακής βοηθού. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για τη μητέρα ενός εκ των επιχειρηματιών που ελέγχουν τον όμιλο. Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, οι υπηρεσίες του συνεχίζουν τον έλεγχο για να υποβάλουν τις απαραίτητες μηνύσεις για την είσπραξη των οφειλών.

Η καραμπινάτη απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα Risk Analysis του ΙΚΑ, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2011 και χρησιμοποιείται από τη διεύθυνση πληροφορικής του Ιδρύματος. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος αρχικά από κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στην έδρα της εταιρίας στο Νέο Ηράκλειο, η οποία διέθετε κάμερες αλλά και «κρυφή» είσοδο.

Από τον έλεγχο που ακολούθησε στις καταστάσεις της εταιρίας, βρέθηκε ότι ασφαλίζονταν εικονικά δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιριών (Anna Riska, Πετρίδης) αλλά και άγνωστα πρόσωπα. Ανάμεσά τους ασφαλίζονταν έως και οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εταιριών, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, με παχυλούς μισθούς, με στόχο στο μέλλον να λάβουν και οι ίδιοι υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, χωρίς βεβαίως να έχουν καταβάλει τις ανάλογες εισφορές.

Φοίβος Κλαυδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.