Η ατζέντα της σύσκεψης στο Μαξίμου

http://img.protothema.gr/07FB82FEBC65CFE1EACCEED74180062B.jpgΕπανασυντονισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως επήλθε κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και μετά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την διαπραγματευτική τακτική της.

Και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες και αναλυτικότερα τα εξής:

– Όχι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Αντί αυτών θα προχωρήσει η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων
– Να ζητηθεί από τους εταίρους διευκόλυνση στις δόσεις του δανείου
– Να δοθεί επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια
– Τέλος συμφωνήθηκε η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Κουβέλη, δεν αποκλείεται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την παρουσία τους στις συνόδους κορυφής, να προχωρήσουν σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως με την κα. Άνγκελα Μέρκελ και υον κ. Φρανσουά Ολάντ, σε Βερολίνο και Παρίσι, αντίστοιχα.

Τέλος, εξήγησαν, ότι το κλίμα ήταν το θετικότερο σε σχέση με όσες συναντήσεις τους είχαν προηγηθεί.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Συμφωνία των τριών αρχηγών στους στόχους της κυβέρνησης και την επαναδιαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος της συνάντησης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης». Αφετηρία για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συμφωνήθηκε επίσης η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε πως η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup «επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης», ενώ στη συνέχεια «συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα». Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές.

Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα που σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις πρέπει να υπάρξουν. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, και θα υπάρξουν, όπως και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ Αναφορά έκανε επίσης σε «όσους τελευταία ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση» καλώντας τους να εγκαταλείψουν την πολιτική «που υπονομεύει τη χώρα». «Η αναδιαπράγμευση θα γίνει, προωθείται» τόνισε, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε κανέναν από όσους στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικούς συγκλισης και εστίασε το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου της προσαρμογής. «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα … Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης» είπε και τόνισε πως «αφετηρία της αναθεώρησης η παραταση του χρονου δημοσιονομικής προσαρμογής». Ερωτηθείς πότε θα τεθεί αυτό το ζήτημα, απάντησε πως έχει ήδη τεθεί «και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Δηλώσεις Κουβέλη

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει και την επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Ταυτοχρόνως εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μετρά τα οποία, σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις, πρέπει να υπάρξουν.

Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, αλλά και εκείνα τα μέτρα που είναι δυνατόν να ανακουφίζουν την ελληνική κοινωνία.

Η προγραμματική μας σύγκλιση, η σύγκλιση των τριών κομμάτων για τη στήριξη της κυβέρνησης παραμένει στο ακέραιο, με αυτήν πορευόμαστε.

Θέλω όμως να πω και τούτο. Όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να εγκαταλείψουν εκείνη την πολιτική που υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, προωθείται και θα είναι μια σκληρή, επίμονη και επίπονη διαδικασία, η οποία αναμφισβήτητα πρέπει να προωθηθεί.

Ο τόπος πρέπει να ζήσει, η κοινωνία πρέπει να σηκωθεί όρθια κα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευθεί χωρείς ταλαντεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε ότι κάποιοι όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση, αναφέρεστε σε κυβερνητικό εταίρο;

Φ. Κουβέλης: Όχι, δεν αναφέρομαι σε κανένα από εκείνους που στηρίζουν την κυβέρνηση, διότι σας είπα ότι η κυβέρνηση συνέχεται από την προγραμματική συμφωνία, την προγραμματική σύγκλιση που έχουμε κάνει. Αναφέρομαι σε όλους εκείνους που οψίμως ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση ως διαδικασία, αλλά δεν εξασφαλίζουν και εκείνη την πολιτική στάση η οποία μπορεί να στηρίζει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας».

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.