Δύσκολες ώρες διέρχεται ο εμπορικός κόσμος των Ιωαννίνων, όπως εξάλλου συμβαίνει και γενικότερα στη χώρα μας, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης –  Αυτό μαρτυρούν τα «λουκέτα» που διαρκώς μπαίνουν σε καταστήματα του κέντρου, ακόμα και σε επιχειρήσεις με μακρά παρουσία στην πόλη
http://www.proinoslogos.gr/images/stories/FOTOGRAFIES/2011/APRILIOS_2011/09_07_2012/agora.jpgΕίναι σαφές πως ειδικά η θερινή περίοδος και το διάστημα ως τα μέσα του φθινοπώρου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τους εμπόρους, όχι μόνο στα Γιάννινα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, οι οποίοι δίνουν κυριολεκτικά έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης. Οι καταστηματάρχες ελπίζουν πως η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να είναι πλέον πραγματικότητα στη χώρα μας, θα επιδράσει θετικά στην περίπτωσή τους, αναμένοντας πως σύντομα θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Ταυτόχρονα, στη μάχη για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, επιστρατεύουν όλα τα «όπλα» που έχουν στη διάθεσή τους.

Έτσι, καθώς μπήκαμε σχεδόν στην περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων –επίσημα αρχίζουν σε μία ακριβώς εβδομάδα, ανεπίσημα έχουν ήδη ξεκινήσει- οι Γιαννιώτες καταστηματάρχες με γενναίες προσφορές προσδοκούν να αυξήσουν τον τζίρο τους που τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει πρωτοφανή πτώση.

Ρίχνουν το κόστος
Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν χώρους ανά την πόλη με χαμηλότερο ενοίκιο, γεγονός που τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει δεκάδες καταστήματα σε άλλους εμπορικούς δρόμους και γειτονιές, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επιμένουν να λένε «όχι» στην έκκληση για μείωση των μισθωμάτων. Και οι μετακομίσεις συνεχίζονται!

Όσο για τα περίφημα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι ασφυκτικές οικονομικές συγκυρίες δεν άφησαν φέτος κανένα περιθώριο για… αψιμαχίες μεταξύ των εμπόρων, αναφορικά με το αν θα ανοίγουν ή θα κλείνουν τα μαγαζιά τους και ο καθένας θα πορευθεί στο εξής όπως νομίζει, με τη συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο να τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής. 

Ο Πρόεδρος των εμπόρων
«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κλείσει το μαγαζί του τα Σάββατα του καλοκαιριού ας το κάνει, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν άλλο να κάνει το ίδιο», ανέφερε σχετικά στον «Πρωινό Λόγο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας. Πάντως, το περασμένο Σάββατο που ήταν και το πρώτο ουσιαστικά του Ιουλίου, όλα τα εμπορικά στα Γιάννινα λειτούργησαν κανονικά και αρκετός ήταν ο κόσμος που βγήκε για ψώνια στην αγορά.

Αρχή με προσφορές
Όσον αφορά τις εκπτώσεις, αυτές μπορεί να ξεκινούν επίσημα από τις 16 Ιουλίου, όμως οι καταστηματάρχες στην μεγάλη τους πλειοψηφία κάνουν ήδη προσφορές στα είδη τους, εκμεταλλευόμενοι σχετική διάταξη που τις επιτρέπει. Το ποσοστό των καταστημάτων στα Γιάννινα που έχει ήδη βγάλει προσφορές φτάνει το 90%, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, ενώ οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 20 έως 60%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών να παρατηρούνται σε περσινά είδη.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου συνέστησε προσοχή στους καταναλωτές, τουλάχιστον τώρα, στην αρχή των εκπτώσεων και σε σχέση  με τις πολύ μεγάλες προσφορές, προσθέτοντας πως πάντα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς και να συγκρίνουν την τελική τιμή ενός προϊόντος.

Η σταθερότητα βοηθάει
Η συγκρότηση κυβέρνησης και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας βοηθούν στην βελτίωση της ψυχολογίας του κόσμου, κάτι που οι έμποροι ευελπιστούν πως θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά. «Αν δεν έχει καλή ψυχολογία ο πολίτης και χρήματα να έχει δεν θα κατέβει στα μαγαζιά να ψωνίσει», ανέφερε ο κ. Νταλαμάγκας, προσθέτοντας πως επανέρχεται ένα κλίμα ασφάλειας και επιστρέφουν ξανά στις τράπεζες οι καταθέσεις. Κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως και οι έμποροι που παίρνουν δάνεια θα το κάνουν στο εξής με χαμηλότερα επιτόκια, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα θα χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους απ’ αυτούς.

Πολλοί μετακομίζουν
Δεκάδες είναι τα καταστήματα στα Γιάννινα που τον τελευταίο χρόνο έχουν μετακομίσει σε άλλους δρόμους της πόλης, ακόμη και εκτός κέντρου, όπου τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. «Ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να ρίξει τα λειτουργικά του έξοδα, αφού μειώνεται ο τζίρος του. Έτσι, αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να κατεβάσει το ενοίκιο, αν ο χώρος που έχει δεν κάνει πλέον στον έμπορο, αν έχει χαλάσει η πιάτσα όπου βρίσκεται λόγω του ότι κλείνουν γειτονικά μαγαζιά, παίρνει την απόφαση να πάει σε άλλο κατάστημα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που κι ο ίδιος πριν λίγες εβδομάδες μετακόμισε την επιχείρησή του για να τα βγάλει πέρα!

Οι ιδιοκτήτες
Πόσο διαλλακτικοί είναι όμως οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν καταστήματα στην Γιαννιώτικη αγορά αναφορικά με το ύψος των ενοικίων που ζητούν; Κάποιοι, τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας αποδεικνύονται διορατικοί και, ακολουθώντας την πτώση της αγοράς έχουν φτάσει να μειώσουν τα ενοίκια τρεις και τέσσερις φορές για να μην αδειάσουν τα μαγαζιά τους.

Αρκετοί ιδιοκτήτες πάντως, ποντάροντας στο ότι ο ενοικιαστής δεν θα αποφασίσει να μετακομίσει και να χάσει την πιάτσα του και την πελατεία του, αρνούνται επίμονα να κατεβάσουν τα ενοίκια που ζητούν. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δύσκολα «πιάνει» πλέον και οι έμποροι οδηγούνται στο να αλλάξουν έδρα. Διαδικασία που για τους ίδιους είναι κουραστική, όμως ζημιώνει και τους ιδιοκτήτες, αφού, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, ένα κατάστημα που αδειάζει στο κέντρο της πόλης μας, νοικιάζεται ξανά κατά κανόνα με χαμηλότερο ενοίκιο από πριν!

Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.