Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Διαβεβαιώσεις στο Eurogroup για επαναφoρά του πρoγράμματος σε τροχιά έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Ιούλιος 10th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Επάνοδος των Bρυξελλών στο ελληνικό ζήτημα όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της

Διαβεβαιώσεις στο Eurogroup για επαναφoρά του πρoγράμματος σε τροχιά έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα
ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Oικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. «Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο Ζ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανανέωσαν για δυόμισι επιπλέον χρόνια τη θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως Προέδρου του Eurogroup. Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου».

Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε να δώσει παράταση ενός έτους στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014.

Θέση στην ΕΚΤ στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες να δώσουν θέση νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς δήλωσαν διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.

Η απόφαση του Eurogroup αναμένεται να επισημοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η διαδικασία σχετικά με την επικύρωση του ονόματος του κ. Μέρς αναμένεται να είναι καθαρά τυπική.

Αργότερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η τοποθέτηση του λουξεμβούργιου κεντρικού τραπεζίτη στην ΕΚΤ τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 10th, 2012 at 10:24 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply