«Μήλον της έριδος» έξοδα πατριαρχικής επίσκεψης και χρηματοδότηση Επισκοπείου Φλώρινας

http://www.westtvnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/PERIFEREIAKO-FOTO-1.jpgΑνέβηκε κατακόρυφα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο περιφερειακό συμβούλιο, σε μία από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη (5/7) το  βράδυ.

Με αφορμή το αίτημα για αναλυτικό οικονομικό απολογισμό και τη σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην περιφερειακή αρχή για υπέρογκες δαπάνες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι τόνοι ανέβηκαν και ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «λαϊκιστές» και «υποκριτές» όσους θέτουν παρόμοιο θέμα. Μάλιστα χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για 15 λεπτά, όταν έλαβε χώρα ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του περιφερειακού συμβούλου Παύλου Αλτίνη και του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή.

Ο πρώτος καταλόγισε στον δεύτερο, ότι «με τη στάση σας δημιουργείτε κακή εικόνα για την εκκλησία και απομακρύνετε τον κόσμο». Ο περιφερειάρχης ανταπάντησε με σκληρότατες εκφράσεις, ενώ απευθυνόμενος στον Κ. Αλτίνη, του είπε ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή όπως είπε τον αποκάλεσε «κλέφτη».

Ο επικεφαλής της παράταξης που υποστηρίχτηκε από τον ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι «μίλησε γενικά για το πολιτικό σύστημα και τους κλέφτες», ενώ απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, είπε με νόημα πως «αν εσύ βλέπεις την εικόνα σου δεν φταίω εγώ».

Όπως ήταν επόμενο η κατάσταση ξέφυγε και τότε ο πρόεδρος του Π.Σ. διέκοψε τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά ο κ. Αλτίνης κινήθηκε απειλητικά κατά του π.σ. της συμπολίτευσης Δημήτρη Εμμανουηλίδη, που τον άκουσε να τον αποκαλεί «γραφικό» και «καραγκιόζη». Χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η οποία απεσόβησε τα χειρότερα. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του αντινομάρχη και συνεργάτη του κ. Δακή, ο οποίος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να ανακαλέσει τα «περί μήνυσης εναντίον του κ. Αλτίνη».

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα, όταν ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νεάπολης και ένα ακόμη μέλος κινήθηκαν απειλητικά κατά του προέδρου του π.σ. Παναγιώτη Πλακεντά, επειδή αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση το θέμα των σιλό της Εράτυρας.

«Ουαί δε υμίν Γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί», ήταν η οργισμένη απάντηση του Γ. Δακή, σε όσους έθεσαν θέμα σπατάλης στην πατριαρχική επίσκεψη. Μία άλλη έντονη στιγμή αντιπαράθεσης, υπήρξε όταν πήρε το λόγο «επί προσωπικού» ο Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος θίχτηκε επειδή αρθρογράφησε για το θέμα. Αν και ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι δεν αναφέρθηκε στον ίδιο, αυτός απάντησε ότι «όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά που αναφέρεστε», υποστηρίζοντας ότι το θέμα των δαπανών είναι σοβαρό, γιατί «στο κάτω – κάτω όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι ορθόδοξοι». «Δικαίωμά σας να μην είστε ορθόδοξος και να το ομολογείτε» απάντησε ο περιφερειάρχης για να ανταπαντήσει ο Αδαμίδης «μάλλον έχετε πρόβλημα με τα ελληνικά σας, γιατί εγώ δεν είπα ότι δεν είμαι ορθόδοξος».

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο περιφερειάρχης είπε ότι «δεν μπορείτε να παίζετε με τα ιερά και τα όσια» για να απαντήσει οργισμένα ο Αντώνης Κύρινας ότι «πολιτική με τα ιερά και τα όσια κάνετε εσείς όταν δίνετε με τόση ευκολία τόσα χρήματα για τα επισκοπεία Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ την ίδια στιγμή δεν βρίσκονται χρήματα για κοινωνικές δομές, υπάρχουν απλήρωτοι υπάλληλοι και ο κόσμος γενικότερα υποφέρει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κριτική του Μανόλη Βογιατζή, ο οποίος επιπροσθέτως ζήτησε τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Επιπλέον ρώτησε τον περιφερειάρχη για τα πολύ μικρά κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πρόληψη, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Ο Γ. Δακής απάντησε ότι «τα κονδύλια είναι θέμα της αποκεντρωμένης διοίκησης και όχι της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

Ο Γιάννης Παπαϊρδανίδης είπε στον Γ. Δακή, ότι «ως γνήσιος μοναχός που είστε, τείνετε να κάνετε το περιφερειακό συμβούλιο εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης – πριν το ξέσπασμα των επεισοδίων – παραβρέθηκε και έλαβε το λόγο ο μητροπολίτης Φλωρίνης – Πρεσπών και Εορδαίας. Ο κ. Θεόκλητος σημείωσε ότι ήρθε στο Π.Σ. για να θέσει το θέμα της διακοπής των εργασιών αποκατάστασης του επισκοπικού μεγάρου. «Ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, μεσολάβησαν πέντε περιφερειάρχες, αλλά δεν τελείωσε».

Στο διά ταύτα ο κ. Θεόκλητος ζήτησε χρήματα από το Π.Σ. για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του επισκοπείου. Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τον μητροπολίτη για την ένταξη του έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα θα δοθούν σε ντόπιους τεχνίτες και εργάτες που θα αποκαταστήσουν το επισκοπείο».

Μετά την εισήγησή του ο κ. Θεόκλητος αποχώρησε, ενώ αργότερα όταν η διαδιακασία μπήκε στα θέματα ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε χρηματοδότηση έως 300.000 ευρώ για το επισκοπείο Φλώρινας με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς έντασης, η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και διήρκησε από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τη 1 τα ξημερώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 2,5 πρώτες ώρες αναλώθηκαν σε ερωτήσεις συμβούλων, οι οποίες προκάλεσαν και την ένταση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ


Δείτε το ρεπορτάζ του West Channel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.