Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιούλιος 7th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος, αλλά και τη διχοτόμηση της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης «εικονογραφεί» η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης που δημοσιεύει η εφημερίδα «Επενδυτής» του Σαββάτου, 7/7 .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου από την METRON ANALYSIS και τα βασικά της ευρήματα είναι τα εξής:

–       Η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει απρόσμενα υψηλό ποσοστό αποδοχής. Το 57% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για τον σχηματισμό της.

–       Θετική εκτίμηση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζει το 55% των πολιτών, ενώ ανάλογη άνοδο καταγράφει και η δημοτικότητα του αρχηγού της Ν.Δ., με πρώτον πάντως στη σχετική λίστα δημοτικότητας τον Φώτη Κουβέλη.

–       Ταυτόχρονα, αισθητή βελτίωση εμφανίζουν οι εκτιμήσεις για την κατεύθυνση της χώρας. Το 30% εκτιμά ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτών που επικρατούσαν προεκλογικά. Ωστόσο, παραμένει θεαματική η υπεροχή των αρνητικών απαντήσεων στο ίδιο ερώτημα (58%).

–       Η θετική εκτίμηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης αντισταθμίζεται από το επόμενο εύρημα της έρευνας. Το 48% των πολιτών εκτιμά ότι δεν θα μακροημερεύσει κι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές, έναντι του 46% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι βιώσιμη για 1-2 χρόνια.

–       Η διχοτόμηση της κοινής γνώμης είναι απόλυτη στις εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Το 48% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημονίου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης «τήρηση και μελλοντική βελτίωση» του μνημονίου.

–       Η αισιοδοξία για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας βελτιώθηκε μεν μετεκλογικά (55%), ωστόσο το 40% της κοινής γνώμης εξακολουθεί να τη θεωρεί αναπόφευκτη. Τέλος, σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Το 39% εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, έναντι του 56% που θεωρεί ότι θα αντέξει την κρίση του Νότου.

www.antinews.gr

This entry was posted on Σάββατο, Ιούλιος 7th, 2012 at 09:55 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply