Κλείσιμο 250 στρατοπέδων

Στα… βαθιά έπεσε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Δεν τον απασχολούν τόσο τα επιχειρησιακά ζητήματα, καθώς εμπιστεύεται απόλυτα τη στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο τα οικονομικά τους, καθώς το προσωπικό τα τελευταία δύο χρόνια μεσοσταθμικά έχει χάσει, περίπου 25% από το εισόδημά του.

Με δεδομένο όμως ότι το Μνημόνιο 2 περιλαμβάνει μειώσεις κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία αναζητούν -μέσω ισοδυνάμων- λύσεις έτσι ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν νέες μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών, που θα τους οδηγήσουν πλέον στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά η Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στους μισθούς των στελεχών των Ε.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», το όλο θέμα έχει συζητήσει κατ’ επανάληψη ο κ. Παναγιωτόπουλος με τη στρατιωτική ηγεσία και όλοι μαζί έχουν καταλήξει σε μία τελευταία «γραμμή άμυνας», αν η περικοπή του 12% δεν μπορεί να σβηστεί από τη λίστα των δανειστών μας.

Η πρόταση είναι να μπει πλαφόν έως τους μισθούς 1.200-1.400 ευρώ και να μην υπάρξει καμία περικοπή σε όσους λαμβάνουν μισθούς μικρότερους από αυτό το ποσό. Ο πολιτικός προϊστάμενος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει κατανοήσει ότι η μείωση 12% σε προσωπικό που ήδη λαμβάνει 700 και 800 ευρώ μισθό θα είναι βόμβα στο ηθικό του και άρα θα έχει και συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ., η οποία εξασφαλίζεται ακόμη «με το φιλότιμο και την καρτερικότητα» που επιδεικνύουν οι στρατιωτικοί.

Κλείσιμο 250 στρατοπέδων

Την ίδια στιγμή ούτε αυτή η λύση φαίνεται να ικανοποιεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και αυτό γιατί τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος γνωρίζουν ότι το να χάσουν εισόδημα αξιωματικοί και στελέχη που πληρώνονται με 1.200-1.400 ευρώ δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, ειδικά για όσους -και είναι η συντριπτική πλειονότητα- έχουν οικογένειες να συντηρήσουν.

Ετσι οι αρμόδιοι επιτελείς έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και αναζητούν ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πειστεί ότι τουλάχιστον για έναν χρόνο τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κεντρική κυβέρνηση με τη μείωση του ειδικού μισθολογίου μπορούν να βρεθούν. Το ποσό αυτό υπολογίζεται περίπου στα 120.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται προς ποια κατεύθυνση, για να βρεθούν τα ισοδύναμα αυτά μέτρα. Μεταξύ αυτών που εξετάζεται είναι το κλείσιμο εκατοντάδων στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, με τον αριθμό να φτάνει ακόμη και τα 250, κάτι που από τις λειτουργικές δαπάνες που θα περικοπούν μπορούν αποτελέσουν το ισοδύναμο.

Βασίλης Θασίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.