Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δύο στους δέκα Ελληνες τρώνε από τα έτοιμα!

Ιούλιος 6th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αυξάνονται οι Ελληνες που τρώνε από τα έτοιμα. Καταναλώνουν δηλαδή τις καταθέσεις τους για να ζήσουν και να πληρώσουν τα χαράτσια της φοροκαταιγίδας, όπως δείχνει η μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οπως καταγράφεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξάνεται στο 18% (από 14% τον προηγούμενο μήνα Μάιο), αντανακλώντας τη δραματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

Ας σημειωθεί ότι στα 90 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι απώλειες καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες από το τέλος του 2009, ενώ μόνο μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η διαρροή αποταμιεύσεων έφτασε τα 18 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων από τα επίπεδα των 165 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Απριλίου έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 150 δισ. ευρώ, συνυπολογιζόμενων και των 2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι επανήλθαν στο σύστημα μετά τις τελευταίες εκλογές.

Επιπλέον, παρά την άνοδο του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Ελληνες παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ιταλία. Η ιστορικά καταγεγραμμένη ανοδική τάση του δείκτη σε όλες τις προεκλογικές περιόδους φαίνεται να επαληθεύεται και σε αυτή την περίπτωση, καθώς έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες βελτίωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της χώρας στους καταναλωτές εν όψει συγκρότησης νέας κυβέρνησης και των πιθανολογούμενων αλλαγών στο μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Από την άλλη, σε αποκαρδιωτικά επίπεδα κινείται ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, αν και βελτιώνεται ελαφρώς τον Ιούνιο. Ομως το συντριπτικό 88% των πολιτών (από 91%) προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ το 6% (από 4%) κρίνει ότι θα παραμείνει αμετάβλητη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούλιος 6th, 2012 at 15:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply