Επιστρέφει η Γαλλία 754 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τόκους ελληνικών ομολόγων
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.

Από τα χρήματα αυτά θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώ, θα αποπληρωθεί ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, ενώ θα εξασφαλισθεί ρευστότητα στα ταμεία για την κάλυψη μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, από το συνολικό ποσό των 31,5 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 2,4 δισ. ευρώ εκκρεμούν από τη δόση του Ιουνίου -που λόγω εκλογών μετατέθηκε- και 4,1 δισ. ευρώ είναι η προγραμματισμένη δόση του Αυγούστου.

Έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να αποπληρωθεί και το ομόλογο -ύψους 3,13 δισ. ευρώ- που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και πρέπει να καλυφθεί.

Επιστρέφει η Γαλλία 754 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τόκους ελληνικών ομολόγων

Κέρδος 754 εκατ. ευρώ που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας από πληρωμές τόκων ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε θα επιστρέψει το Παρίσι στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον αναθεωρημένο γαλλικό προϋπολογισμό.

Η ΕΚΤ, που θα είχε νομικό κώλυμα σε ανάλογη κίνηση, έχει αφήσει στη «διακριτική ευχέρεια» των εθνικών τραπεζών της Ευρωζώνης την απόδοση κερδών από ελληνικά ομόλογα στις κυβερνήσεις τους και έπειτα στην Αθήνα.

«Το γαλλικό κράτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό από τα επιτόκια που έχει αποκομίσει η Τράπεζα της Γαλλίας από ελληνικό χρέος που διακρατεί, σε ύψος 754 εκατ. ευρώ» αναφέρει το κείμενο του αναθεωρημένου γαλλικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.