Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αποφύγει τις 15.000 άμεσες απολύσεις που ζητά η τρόικα

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/D9E445B02B3D8187E2B785FF6239C502.jpgΑντιμέτωπη με δύο αγκάθια βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει των συζητήσεων με τους αξιωματούχους της τρόικας για τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Το πρώτο αφορά την υπέρβαση του σκοπέλου των άμεσων απολύσεων 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα πρέπει βάσει Μνημονίου να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς για τη δέσμευση απομάκρυνσης συνολικά 150.000 εργαζομένων μέχρι το 2015 εκτιμάται πως υπάρχει χρόνος να προχωρήσουν άλλες δομικές αλλαγές ώστε τελικά να αποτραπούν.

Το δεύτερο είναι απόρροια της συγχώνευσης ή κατάργησης φορέων, που επιθυμεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, και συνδέεται με την τύχη του προσωπικού το οποίο απασχολείται σε αυτούς και ειδικότερα με την επιταγή της τρόικας πως είτε οι υπάλληλοι θα πρέπει να φεύγουν, είτε, εάν μετακινηθούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου, θα καταγράφονται ως νέες προσλήψεις.

«Το θέμα είναι καθαρά λογισμικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς τον κίνδυνο άμεσων απολύσεων. Οπως διευκρίνιζαν, εάν παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα των απολύσεων και εξοικονομούν αντίστοιχους πόρους, τότε δεν θα απαιτηθούν περικοπές προσωπικού μέχρι το τέλος του 2012.

Τα πιθανά αυτά μέτρα βρίσκονται στο επίκεντρο συνεχών διαβουλεύσεων στο κυβερνητικό επιτελείο και απασχόλησαν και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας των προγραμματικών δηλώσεων.

Η ΑΛΛΑΓΗ
Ενα πρώτο μέτρο αποτέλεσε η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για καθιέρωση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις» αντί του υφισταμένου «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης και οι συμβασιούχοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός τους – ήδη προβλέπεται μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, υπό διερεύνηση είναι η προώθηση του νομοσχεδίου που είχε ήδη ετοιμαστεί πριν από τις εκλογές και προέβλεπε την κατάργηση σημαντικού μέρους των οργανικών μονάδων των υπουργείων και θα οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών δαπανών. Το νομοσχέδιο χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις εξαιτίας της αλλαγής ορισμένων υπουργείων αλλά και της επανασύστασης κάποιων άλλων (όπως για παράδειγμα το Εμπορικής Ναυτιλίας), αλλά υπάρχει ο βασικός κορμός.
«Στόχος είναι να εξευρεθούν μέτρα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα», σημείωναν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας πως η τρόικα δεν θα δεχθεί να υποχωρήσει από τις απολύσεις, εάν κρίνει ότι οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις θα οδηγήσουν σε νέα καθυστέρηση στον περιορισμό του κόστους για το Δημόσιο.

Ενδεικτικό, όμως, της πολυπλοκότητας των αποφάσεων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει το διαπραγματευτικό της πλαίσιο, είναι το ντόμινο που προκαλεί, για παράδειγμα, η εισήγηση για καθιέρωση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις υπαλλήλων».
Εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, δημιουργείται πρόβλημα με το προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με δεδομένο πως έχει αποκλειστεί από τους κυβερνητικούς εταίρους το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, μόνη λύση για να μην οδηγηθεί σε απόλυση το πλεονάζον προσωπικό αποτελεί η μετάταξή του σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ»
Ωστόσο, και σε περίπτωση που η τρόικα επιμένει πως οι μετατάξεις αυτές θεωρούνται προσλήψεις, θα ανατραπεί αναγκαστικά ο κανόνας του 1 προς 10. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών κομμάτων και δεν είναι τυχαίο πως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι το κόμμα προκρίνει τη λύση των μετατάξεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πάντως ήδη η λίστα με τους πρώτους φορείς οι οποίοι θα τεθούν σταδιακά υπό κατάργηση ή συγχώνευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Πρόκειται για περίπου 120 φορείς, που είχαν επιλεγεί βάσει μελέτης για λογαριασμό της αρμόδιας Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής στην πρώην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι συγκεκριμένοι φορείς επιφέρουν ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση μεγαλύτερη του 1,1 δισ. ευρώ.

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.