Δέκα χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στο δημόσιο σχολείο λόγω κρίσηςΟι αριθμοί σε πρώτη φάση εντυπωσιάζουν. Δέκα χιλιάδες μαθητές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σύνδεσμου των ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων, μετακινούνται την επόμενη σχολική χρονιά από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, σε δημόσια.

Μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής (όπου εδρεύουν τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία), τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτουν ότι 370 μαθητές αλλάζουν την επόμενη σχολική χρονιά σχολεία και από τις ανέσεις των ιδιωτικών, μετακινούνται στο χώρο των δημοσίων, όπου μια χρονιά χωρίς βιβλία και ένα νομοθέτημα που ποτέ δεν ψηφίστηκε (ο περίφημος νόμος για το Νέο Λύκειο) έχουν αφήσει ξεκάθαρα τα ίχνη της πολιτικής και εκπαιδευτικής εγκατάλειψης.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων των δημόσιων σχολείων της χώρας θα χρειαστεί να κάνουν φέτος ένα… λογικό άλμα, καθώς αλλαγές που προγραμματίστηκαν αλλά ποτέ δεν έγιναν δημιούργησαν «τρύπες» στο χώρο της εκπαίδευσης και δεν θα βρουν όσα είχαν ανακοινωθεί στα σχολεία τους.

Μόνο στο δημοτικό ξεκίνησαν τα πιλοτικά προγράμματα των νέων δημοτικών σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Στο γυμνάσιο δεν έγινε καμία αλλαγή από όσες είχαν προγραμματιστεί για ενιαίο τρόπο διδασκαλίας και προγράμματα σπουδών, στην Α’ τάξη Λυκείου προχώρησε το νέο πρόγραμμα, αλλά στην Β’ και την Γ’ Λυκείου παραμένει το παλαιό…

Ασφυξία στα δημόσια
«Θα μιλήσω για εκπαιδευτική ασφυξία εφέτος. Έχουμε πρόβλημα στέγης. Τα τηλεφωνήματα που έχουμε από σχολεία της περιοχής στα οποία γονείς μαθητών απευθύνονται αλλά υπάρχει ήδη πληρότητα θέσεων είναι πάρα πολλά» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κυρία Βάσω Ξυθάλη.

Στην περιοχή αυτή, φοιτούν περίπου 32.000 μαθητές μόνο στα δημόσια δημοτικά σχολεία, ενώ 10.800 είναι οι μαθητές ιδιωτικών σχολείων (που δέχονται όμως μαθητές και από άλλες περιοχές της πόλης). «Όπου τα δημόσια σχολεία έχουν γεμίσει, οι υποψήφιοι νέοι μαθητές πηγαίνουν σε διπλανά σχολικά συγκροτήματα και προκύπτει συχνά η ανάγκη μεταφοράς τους, αλλά και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος» αναφέρει η κυρία Ξυθάλη. Και εξηγεί: «Η πιθανότητα σε κάποια σχολεία να επιστρέψει το καθεστώς της διπλοβάρδιας»… Η κυρία Ξυθάλη αναφέρει ότι υπάρχουν γονείς μαθητών που έχουν καταθέσει μέχρι και εξώδικα κατά των διευθυντών σχολείων που δεν δέχτηκαν τα παιδιά τους επειδή ήταν γεμάτα.

Στην Α’ περιφέρεια Αθήνας έχουν μεταγγραφεί ήδη στα δημοτικά απο ιδιωτικά σε γυμνάσια σχολεία 305 μαθητές, στην Γ΄ Περιφέρεια 84 μαθητές, στην Δ΄ περιφέρεια Αθήνας 250 μαθητές, στα νότια προάστεια και τον Άλιμο ήδη 100 περίπου μαθητές. Οι μετεγγραφές από ιδιωτικά σε δημόσια σχολεία σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν το 15% απο τη μια χρονιά στην επόμενη.

Από την δευτεροβάθμια διεύθυνση της Ανατολικής Αττικής (γυμνάσια, λύκεια) ο διευθυντής εκπαίδευσης κ. Σ. Καπέλλας δηλώνει στο «Βήμα» ότι: «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα ιδιωτικά σχολεία». Τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες δέχεται πολλά τηλέφωνα σχετικά με μετεγγραφές μαθητών απο ιδιωτικά σε δημόσια σχολεία στην περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Οι περισσότεροι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούσαν σε ιδιωτικά σχολεία και λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισαν να τα μετεγγράψουν σε δημόσια σχολεία δοκιμάζουν πρώτα την τύχη τους στα πρότυπα δημόσια σχολεία, τα οποία όμως δέχονται προς στιγμήν μαθητές με κλήρωση (ο σχετικός νόμος για τη λειτουργία τους, πάντως, έχει αλλάξει και από την επόμενη χρονιά θα δέχονται μαθητές με εξετάσεις).

«Όπως κάθε χρόνο θα πάρουμε τους μαθητές του γυμνασίου μας και θα κληρώσουμε τις θέσεις που θα μείνουν κενές» λέει ο διευθυντής του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης κ. Ευστράτιος Βογιάνης. «Κάθε χρόνο για 2 με 3 θέσεις δεχόμαστε 30 με 50 αιτήσεις» συνεχίζει. Αναφέρει ακόμη ότι «από το πλήθος των τηλεφωνημάτων τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις των γονέων που δεχόμαστε καθημερινά για να μάθουν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο σχολείο μας εκτιμώ ότι πολλά παιδιά έχουν φύγει την εφετινή χρονιά από την ιδιωτική εκπαίδευση» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα».

TO BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.