Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δόθηκε στην Ελλάδα το 1 δισ ευρώ από τη δόση Μαΐου

Ιούλιος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη για την επίσκεψη της τρόικας – Εισέρρευσε στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου το 1 δισ ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Μαΐου

Δόθηκε στην Ελλάδα το 1 δισ ευρώ από τη δόση Μαΐου

Αυτό ανάφερε το απόγευμα της Τρίτης ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 με θέμα την προετοιμασία για την επίσκεψη της τρόικας που αναμένεται ότι θα αρχίσει την Πέμπτη σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 450 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη ως δόση της Ελλάδας προς το μόνιμο μηχανισμό στήριξης και τα υπόλοιπα 550 εκ. ευρώ θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αναφορικά με τα 450 εκ. ευρώ που απομένουν για να συμπληρωθεί η δόση των 900 εκατ. ευρώ προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης SM η οποία κανονικά έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μία παράταση και ότι τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν 15 ημέρες πριν από τη δόση του Οκτωβρίου.

Στη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00 συμμετείχαν ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντ. Μανιτάκης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρ. Λουκουρέντζος, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, υφυπουργoοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου δήλωσε αμέσως μετά: «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές». Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι: «Στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης έχουμε βάλει στόχους τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν θα θέτουμε τα ζητήματα».

«Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους πείσουμε για τη σοβαρότητα της χώρας» δήλωσε εξερχόμενος, Υπουργός της κυβέρνησης. «Έχει σημασία η σοβαρότητα, δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε αλλά δεν είμαστε και στον αυτόματο πιλότο» πρόσθεσε. Οι συναντήσεις των Υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των κυρίων Στουρνάρα και Ζανιά με το στέλεχος της ΕΚΤ κ. Γεργκ Ασμουσεν. Τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στις 16.00 στην οικία του στην Κηφισιά.

Τι ζητούν, τι ζητάμε

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας όπως είναι η εξειδίκευση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που χαρακτηρίζονται «ώριμες» (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC), η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας και η ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2 όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μ.ο. από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο έτη, ως το 2016. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων και αναφορικά με την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Την Πέμπτη η ορκωμοσία

Για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί η ορκωμοσία του νέου υπουργού κ. Γ. Στουρνάρα και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η πρώτη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας

 

Παπαστάθης Αργύρης

This entry was posted on Τρίτη, Ιούλιος 3rd, 2012 at 08:25 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply