Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Άρχισε η Κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε.

Ιούλιος 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους

http://img.protothema.gr/D2EC7F0FD36F70B365C6C468CEA00363.jpgΜέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους που απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης -αν όχι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την προοπτική της επιβολής μνημονίου και στην ίδια, η Κύπρος αναλαμβάνει από χθες Σάββατο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επί Κυπριακής προεδρίας, που θα φθάσει στην Λευκωσία, αύριο το απόγευμα. Ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή. Επίσης, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Κυπριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ την επομένη θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας. Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΕ, το Κολέγιο των Επιτρόπων, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και οι πρωθυπουργοί της Δανίας και Πολωνίας.

Η Κυπριακή προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για μια Ευρώπη, «πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της».

Tα βασικά θέματα της Κυπριακής προεδρίας είναι οι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020. Η προεδρία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Η προσέγγιση που χρειάζεται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, τονίζεται από κυπριακής πλευράς, πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρα για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη.

Ύψιστης σημασίας θεωρείται η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής μέτρων για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά, προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και αποτελεσματικής διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Επιπρόσθετα, ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών – μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

This entry was posted on Κυριακή, Ιούλιος 1st, 2012 at 15:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply