Σήμερα, Σάββατο 30 Ιουνίου 2012, ένα μεγάλο πάρτι είναι πιθανόν να διοργανωθεί στην Κριστιάνια, στην αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα που βρίσκεται στην καρδιά της Κοπεγχάγης και η οποία για πολλούς εδώ και δεκαετίες κατάφερε να αποτελέσει την «απόλυτη ενσάρκωση του σύγχρονου γαλατικού χωριού», που επέμενε να αντιστέκεται σθεναρά στις λεγεώνες της ελεύθερης αγοράς που το πολιορκούσαν, ζώντας στη δική της κοινοβιακή ουτοπία.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως πείραμα αυτοδιαχείρισης παγκοσμίως όμως την 1η Ιουλίου πρόκειται να τερματιστεί – τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζαμε να υλοποιείται έως σήμερα. Οπως είναι γνωστό από πέρυσι, οι κάτοικοι της Κριστιάνια ήρθαν σε συμβιβασμό με το δανικό κράτος, που επιχειρούσε να καταλύσει την αυτονομία της περιοχής· συμβιβασμό που προέβλεπε την αγορά της έκτασης των 34 στρεμμάτων του κοινοβίου από τους κατοίκους του, οι οποίοι όμως τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν για πρώτη φορά την ιδέα ότι είναι «ιδιοκτήτες γης».

Σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν, όμως, λίγο πιο δυτικά, και πιο συγκεκριμένα στη βροχερή Σκοτία, οι οπαδοί της έννοιας «ιδιοκτησία», εκμεταλλευόμενοι την κρίση, τώρα μπορούν να ρίξουν «χαρτί» στις απίστευτες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται διαρκώς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νησί των 105 στρεμμάτων στα ανοιχτά των σκοτσέζικων ακτών, στο οποίο υπάρχουν ήδη οι υποδομές για να φιλοξενηθεί ο νέος, απαιτητικός ιδιοκτήτης του. Το άνετο ανακαινισμένο εξοχικό σπίτι με τον απίστευτο κήπο και το ελικοδρόμιο υπόσχεται στιγμές ξεγνοιασιάς, αλλά και αίσθηση της επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο», καθώς το κέντρο της Γλασκόβης απέχει μόλις 25 λεπτά – με το ελικόπτερο! Οσο για την τιμή πώλησης; Τζάμπα πράμα, καθώς ορίστηκε στα 3.760.000 ευρώ!

Οσοι πάντως επιθυμούν κάτι πιο μεσογειακό αλλά εξίσου εντυπωσιακό, και με την προϋπόθεση ότι το αντέχει η τσέπη τους, μπορούν να πεταχτούν ως την Τοσκάνη. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να ταξιδέψουν ως το μεσαιωνικό χωριό Πραταρίτσια, το οποίο απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τη μαγευτική Φλωρεντία και ήδη πωλείται μέσω… eBay αντί 2.600.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το χωριουδάκι ανήκει σήμερα σε ένα μοναστικό τάγμα, το οποίο αποφάσισε να το βγάλει προς πώληση αναζητώντας την καλύτερη δυνατή τιμή που μπορεί να βρεθεί στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος ιδιοκτήτης ουσιαστικά θα αποκτήσει ακατοίκητα κτίσματα, καθώς οι τελευταίοι χωρικοί έφυγαν τη δεκαετία του ’60 από τον γραφικό οικισμό.

Γιώργος Τραπεζιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.