Λουκέτο σε 60 φορείς του Δημοσίου - Ολόκληρη η λίστα

Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό και προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς τους δανειστές της χώρας μας, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους , στα χέρια του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη λίστα με 60 Οργανισμούς – φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Θα πρόκειται για την πρώτη κίνηση που θα κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης του κράτους και στόχο έχει να πείσει -όχι πλέον με φραστικές διαβεβαιώσεις, αλλά πρακτικά- ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζονται, θα διευκολύνουν τη συζήτηση που προτίθεται να «ανοίξει» ο κ. Σαμαράς, αμέσως μόλις αποθεραπευθεί, περί τροποποίησης όρων του Μνημονίου.

Οι Οργανισμοί αυτοί ανήκουν σε πολλά υπουργεία (Πολιτισμού – Παιδείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υγείας κ.λπ.), αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «λουκέτο» μπορεί να μπει και με μια απλή υπουργική απόφαση, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη ψηφισμένος στη Βουλή νόμος.

Οι φορείς που αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν άμεσα με διαδικασίες-εξπρές είναι μεταξύ άλλων: Οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Υγείας, Δικαστικών Λειτουργών, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κ.ά.

3.000 και πλέον εργαζόμενοι απασχολούνται στους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν
3.000 και πλέον εργαζόμενοι απασχολούνται στους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους σε αυτούς τους φορείς, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα τριπλό σύστημα. Συγκεκριμένα:

– Απόλυση των συμβασιούχων με τη λήξη της σύμβασης που έχουν υπογράψει, οποτεδήποτε και εάν αυτή λήγει.

– Μετάταξη των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.

Από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο περιορισμός του κράτους
Από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο περιορισμός του κράτους

– Επαναφορά (εφόσον γίνει δεκτή από την «τρόικα») του θεσμού της εφεδρείας για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος των υπαλλήλων θα γίνουν δεκτοί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι και στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τονίζεται ρητά ότι στόχος είναι να «μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού» αλλά και ότι πρέπει να υπάρξουν «σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό-λειτουργικό κόστος και μείωση της γραφειοκρατίας». Στο πλαίσιο των οικονομικών εντάσσουν μέλη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται το σχετικό πρόγραμμα και τη δραστική μείωση των υπερωριών των δημοσίων υπάλληλων.

Το άμεσο σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων φορέων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει 60 οργανισμούς κυρίως από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Υγείας, που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζομένους. Κορυφαία θέση στη λίστα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων καταλαμβάνουν οι παρακάτω δημόσιοι οργανισμοί:

«ΣΥΝΘΕΣΗ»: Εταιρεία Ερευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Ειδικό Ταμείο Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «ΑΘΗΝΑ», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «ΕΔΡΑ»: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών, «ΑΛΘΑΙΑ»: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ερευνας Παρέμβασης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, «Συν-ειρμός»: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, Ωδείο Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, ΙΑΣΙΣ, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μεταξύ των φορέων που διερευνώνται για να τεθούν σε καθεστώς συγχώνευσης είναι η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), στην οποία απασχολούνται περίπου 1.200 άτομα, ο ΕΟΦ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, 20 μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό, Μουσείο Ακρόπολης κ.ά.), οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Υγείας και Δικαστικών Λειτουργών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με την εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα» και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών. Επίσης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.ά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.