Ανάμεσα στο πλήθος αναλύσεων και συζητήσεων για την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη ξεχωρίζει μια που έγινε πριν από αρκετούς μήνες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 20 Ιουνίου από το ιστολόγιο της Επιθεώρησης Βιβλίου της Νέας Υόρκης.

Τίτλος της συζήτησης: Η Ελλάδα και οι υπόλοιποι από εμάς. Αποσπάσματα από αυτά που ειπώθηκαν στο πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι οικονομολόγοι Πολ Κρούγκμαν, Εντμουντ Φελπς, Τζέφρι Σακς και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος δημοσιεύει το ιστολόγιο της επιθεώρησης:

«Οταν είπατε ότι η Ελλάδα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, εγώ δεν συμφώνησα. Εγώ τη βλέπω να βαδίζει πάνω σε μια σανίδα. Θα πέσει;» ρώτησε ο Κρούγκμαν τον Φελπς. «Ο κόσμος έχει την τάση να θεωρεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μια ηθική παραβολή, που αποτελεί προειδοποίηση για την υπόλοιπη Δύση. Ομως η παραβολή έχει ψεγάδια ή λάθη» απάντησε ο Φελπς. «Είναι υπερβολικά χοντροκομμένο να αποδώσει κανείς την ελληνική κρίση σε ένα υπερβολικά σπάταλο κράτος πρόνοιας ή στην εξαγορά των ψήφων των δημόσιων υπαλλήλων.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, παρά τα τεράστια προγράμματα πρόνοιας και τους καλοπληρωμένους δημόσιους υπάλληλους. Η Ελλάδα επέτρεψε στο δημόσιο χρέος της και στις δημόσιες δαπάνες της να γιγαντωθούν σε σχέση με τα φορολογικά της έσοδα. Συνεπώς, το σωστό ηθικό δίδαγμα που εξάγεται από εδώ είναι να ξοδεύει κανείς όπως επιθυμεί, αλλά να πληρώνει τους λογαριασμούς του στην ώρα τους. Πιστεύω ότι το σωστό δίδαγμα σε αυτή την ιστορία είναι να μην κρύβεις την αλήθεια από τους πολίτες».

Ο Σακς είπε ότι η κρίση είναι υπαρκτή, αλλά δεν έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. «Δεν έχουμε παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν πλησιάζουμε καν σε αυτό. Ακόμη και εντός της Ευρώπης δεν υπάρχει κρίση στη Γερμανία, ούτε στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία».

«Εντός της Ευρώπης, ναι, είναι αλήθεια ότι η Γερμανία τα πάει μια χαρά» σχολίασε ο Κρούγκμαν. Ομως «η Γερμανία τα πάει μια χαρά επειδή λειτουργεί με βάση τεράστια εμπορικά πλεονάσματα. Και αυτό που ρωτάνε κατά βάσιν οι Γερμανοί είναι “γιατί δεν μπορούν όλοι να είναι σαν εμάς”. Συνεπώς θα έπρεπε όλοι να έχουμε τεράστια εμπορικά πλεονάσματα. Και μάλιστα πριν από λίγο μιλούσα με κάποιον από τη NASA και τον ρωτούσα σχετικά με το πού θα μπορούσαμε να βρούμε τον πλανήτη στον οποίο θα εξάγουμε…

Δυστυχώς, εξαιτίας της υποκείμενης αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά πιθανό, τότε αυτό θα έχει πιθανότατα μολυσματικές συνέπειες. Μη θεωρείτε όμως την Ελλάδα μοντέλο για το τι πηγαίνει στραβά αλλού». Ο Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κίνα θα συμβάλει με τη στάση της στην άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στη γηραιά ήπειρο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.