«Από βδομάδα και βλέπουμε» είναι η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών για το πότε θα αρχίσουν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. To πρόβλημα με το μάτι του Αντώνη Σαμαρά και η πορεία ανάρρωσής του εξακολουθούν να κρατούν το τοπίο θολό και, όπως όλα δείχνουν, θα εξαντληθεί το περιθώριο των 15 ημερών -εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη- που δίνει το Σύνταγμα στη νεοορκισθείσα κυβέρνηση ώστε να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα ίδια πάντως κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι παρών και θα μιλήσει στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων. Οπως έλεγαν, ακόμα κι αν ο κ. Σαμαράς δεν είναι απολύτως έτοιμος να σταθεί όρθιος επί 45 λεπτά στο βήμα διαβάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις, θα πάει κανονικά στη Βουλή εκφωνώντας από στήθους μια σύντομη ομιλία πολιτικού περιεχομένου με το γενικό πλαίσιο της κατεύθυνσης της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να εκφωνούν ο καθένας τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργείων τους.

Δεν αποκλείεται ωστόσο αν οι θεράποντες γιατροί του κ. Σαμαρά κρίνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα οι προγραμματικές να επισπευσθούν κατά μία ή δύο ημέρες.

Αυτό που απασχόλησε χθες τους παροικούντες τη Βουλή είναι αν μπορεί να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θεωρείται και η κορυφή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί θυμήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1995, όταν ο νοσηλευόμενος τότε στο Ωνάσειο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εκπροσωπήθηκε από τον «αναπληρούντα τον πρωθυπουργό» Ακη Τσοχατζόπουλο. Επρόκειτο όμως για συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει ρητά ότι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις αναγιγνώσκει ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα πολλοί να παραπέμπουν στο άρθρο 81 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «αν δεν υπάρχει αντιπρόεδρος -σ.σ.: όπως στην παρούσα κατάσταση-, ο πρωθυπουργός ορίζει έναν από τους υπουργούς προσωρινό αναπληρωτή του, όταν παρουσιάζεται ανάγκη».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.