Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής εξαιτίας των διαφωνιών των κρατών, λένε κυβερνητικές πηγές

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/F5E2248E509AE960B82BF486E240B698.jpg

Την πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και την καταπολέμηση της ύφεσης ανέφερε ως βασικούς στόχους της Ελλάδας ο Έλληνας Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων». Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση (και όχι του 2008, όπως γίνεται σήμερα).

Ο Κ.Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ.Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης, ο Κ.Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Ολάντ

«Θα ήθελα πολύ γρήγορες αποφάσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αγορές, ακόμη και αν έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία αναζητείται λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους (στη φωτογραφία ο Κάρολος Παπούλιας με την Ανγκελα Μέρκελ).

H αυλαία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ άνοιξε, αλλά τα προγνωστικά δεν είναι πολύ καλά. Από τους αναλυτές προεξοφλείται σύγκρουση των Ευρωπαίων ηγετών και ελάχιστα σε επίπεδο αποτελέσματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει το λόγο στο γεύμα της Πέμπτης όπου θα κάνει μία σύντομη προσφώνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, θα αναφερθεί στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και θα υποστηρίξει ότι χρειάζεται βοήθεια η χώρα από τους εταίρους της.

Με αργά βήματα φαίνεται να κινούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγο μετά την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που καλείται να δώσει άμεσες απαντήσεις για τη διάσωση του ευρώ και την κρίση χρέους, υπό την ισχυρή πίεση των αγορών. Αυτό ανέφεραν σήμερα από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας «βαρύ» το κλίμα της Συνόδου, όπου κυριαρχούν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και «περισσότερη Ευρώπη».

Στο πλευρό της Γερμανίας, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι επιφυλακτικές ως προς τις άμεσες λύσεις που προτείνουν η Ιταλία και η Ισπανία, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής,
σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στο δύσκολο και ανηφορικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευσή της είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Παράλληλα  επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και συγκεκριμένα η οικονομική ύφεση που βαθαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία που έχει φτάσει το 23%.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου, ούτως ώστε να καταστεί δικαιότερο και λειτουργικότερο.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε ότι έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα εμπόδια: την έλλειψη εμπιστοσύνης, το επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετευτούν στη χώρα κεφάλαια, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είτε μέσω ομολόγων έργου, πέρα από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χώρας.  Σημείωσαν, τέλος, ότι η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3- 12 Ιουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.