Διπλωματική νότα εναντίον της Δαμασκού εξέδωσε η Άγκυρα

http://img.protothema.gr/B8A82DE2276AA07C4EA5294FBE69BEC4.jpgΕντός των χωρικών υδάτων της Συρίας και σε βάθος 1.300 μέτρων βρέθηκαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή, μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο το μεσημέρι της Κυριακής.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT -χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες- η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Δαμασκού για την κατάρριψη του μαχητικού πάνω από την Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ανέφερε ότι το F4 βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας όταν χτυπήθηκε.

Διευκρίνισε μάλιστα πως έρευνες για τους αγνοούμενους πιλότους του τουρκικού γίνονται σε συντονισμό με τις συριακές αρχές, αλλά δεν πρόκειται για κοινή επιχείρηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, κάτι που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

«Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου», ανέφερε η Οάνα Λουνγκέσκου.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη ενέργεια» την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως θα συνεργαστεί με την Τουρκία ώστε να υπάρξει η κατάλληλα απάντηση στη Δαμασκό.

Την κατάρριψη του τουρκικού «Φάντομ» καταδίκασε και η Ιταλία με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι ο οποίος χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την ενέργεια της  Συρίας και είπε ότι η χώρα του θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη κατόπιν τουρκικού αιτήματος.

Την Παρασκευή όταν η αρχική πληροφορία πως ένα τουρκικό μαχητικό αγνοείται στα ανοιχτά της Συρίας εντάθηκαν οι φόβοι ότι ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία απλώνονται σύννεφα πολέμου, όταν μάλιστα και η Δαμασκός παραδέχθηκε πως η Συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Οι πιλότοι θεωρούνται και τυπικώς αγνοούμενοι ωστόσο αφού εντοπιστήκαν συντρίμμια σε τόσο μεγάλο βάθος εξανεμίζονται οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.