Ο πρόεδρος της ΕΕ προτείνει να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής στη Welt am Sonntag

Ρομπάι: Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σε όλα τα κράτη-μέλη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ πρότεινε όλα τα κράτη-μέλη της να δεσμευθούν στην μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών τους συστημάτων, συνδέοντας την συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Μπορούν να γίνουν συστάσεις στην Ένωση στο σύνολό της, ώστε. . . να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία συνταξιοδότησης και στο προσδόκιμο ζωής», ανέφερε ο Βαν Ρόμπαϊ.

«Μπορούν να δεσμευτούν και οι 27 χώρες-μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποφασιστικής σημασίας «να μην γίνουν απλώς συστάσεις, διότι μετά καθεμιά χώρα θα κάνει ό,τι θέλει», αλλά η μεταρρύθμιση «να γίνει με δεσμευτικό τρόπο».

«Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες και προτιθέμεθα να βάλουμε κάτι στο τραπέζι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες στην οποία θα αναζητηθούν εκ νέου λύσεις για την κρίση στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, αν και στον πρόεδρο της ΕΕ έχει ανατεθεί να προετοιμάσει μια έκθεση για τα μέσα και τους τρόπους ενίσχυσης της ολοκλήρωσης της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο, ο Ρόμπαϊ είπε ότι η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα. «Δεν θεωρώ αυτή τη στιγμή τη συζήτηση περί θεσμών προτεραιότητα», είπε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών. Το να επιδιώξουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες [θα σήμαινε] το να αρχίσουμε συζητήσεις όλων των ειδών για χρόνια», τόνισε.

Ο Βαν Ρόμπαϊ αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που είχαν θίξει οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό. «Η τραπεζική ένωση είναι θεμελιώδης», είπε, προσθέτοντας: «θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε αυτό από ό,τι σε άλλους τομείς. Και μπορεί να υπάρξει ταχεία πρόοδος υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.