Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Eurogroup: Τη Δευτέρα η τρόικα στην Αθήνα

Ιούνιος 22nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αυτό το Eurogroup θα είναι… μουγγό

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/0A435AAF97B97BFECA1CBB2017B9F41B.jpgΤο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκταμιεύσει πριν από το τέλος Ιουνίου το 1 δισ. ευρώ της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επισκεφτεί τη Δευτέρα την Αθήνα και θα ετοιμάσει, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να καταστεί δυαντή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ότι θέλει να απαραμείνει στο ευρώ.
Λεπτές ισορροπίες, μεταξύ της προσήλωσής τους στο Μνημόνιο και της διάθεσής τους να στηρίξουν την Ελλάδα, επιχείρησαν να κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη να τη βοηθήσει να πετύχει, ήταν το κύριο μήνυμα των υπουργών, προσερχόμενων στο Eurogroup.

Είναι γνωστό ότι οι εταίροι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους άμεσα, κυρίως για το θέμα των δυνατοτήτων τροποποίησης του Μνημονίου, αφού πρώτα αναμένεται να εξαντλήσουν τα περιθώρια πιέσεων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως το γεγονός ότι τίθεται θέμα και ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού Μνημονίου αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή, με τον πρόεδρο του «Euro Working Group» (που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) Τόμας Βίζερ να ξεκαθαρίζει ότι «το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί».

Υποστηρικτικός ο πρόεδρος της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι «θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να ακολουθήσουν».

«Ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σημαίνει όμως ακόμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει αν δείξει ευαισθησία στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβουμε μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί. Θα πρέπει αν καταβληθούν προσπάθειες, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ελπίδα. Αυτό πρέπει να είναι η ουσία του ευρώ» πρόσθεσε.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, νωρίτερα με σχετικές δηλώσεις της είχε δώσει μια ελπίδα ότι θα αλλάξει την άκαμπτη -και μάλλον ξεπερασμένη πλέον από τις εξελίξεις- στάση της και θα υποστηρίξει τη χορήγηση αν μη τι άλλου περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Προσερχόμενη στο Eurogroup είπε: «Θα πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής περιόδου […] εάν έχασε πολύ χρόνο, η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί ακόμα σκληρότερα».

Πίστη στην αναγκαιότητα πιστής τήρησης του Μνημονίου δήλωσε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι: « δεν υπάρχουν εναλλακτικές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι σαφές. Με εξυπνότερα μέτρα μπορείς να επιτύχεις περισσότερα, που είναι καλύτερο, αλλά εναλλακτική στις σκληρές, επώδυνες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει».

Αντίθετη με την παροχή πρόσθετου χρόνου στην Ελλάδα εμφανίστηκε η υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάϊνεν λέγοντας ότι δεν την «θεωρεί καλή ιδέα».

«Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Ουρπιλάϊνεν, υπογραμμίζοντας ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνονται για την λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη συνολικά και ειδικότερα στην δυνατότητα των ευρωμηχανισμών να παρεμβαίνουν στην αγορά ομολόγων κάτι που σήμερα ζήτησε και στέλεχος της ΕΚΤ.

«Η νομική κατάσταση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το EFSF-το ESM δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Καθορίζεται από την συνθήκη».

» Υπό ορισμένες συνθήκες, υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργήσει στην δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, αυτό έχει ξεκαθαριστεί και όλες αυτές οι εικασίες προκαλούν έκπληξη, καθώς όλα αυτά είναι καθορισμένα από τις συνθήκες: (πραγματοποιείται) με την υποβολή αιτήματος από μια χώρα και την συμφωνία για την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σόιμπλε.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 22nd, 2012 at 08:41 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply