Υπουργοί και Υφυπουργοί στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Νέα πρόσωπα εισέρχονται στον πολιτικό στίβο και μάλιστα καταλαμβάνουν υπουργεία με αυξημένες απαιτήσεις. Οι Ευάγγελος Λιβιεράτος, που θα βρεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φαίνεται ότι αποτελεί απόφαση του κ Βενιζέλου. Ο  Aθανάσιος Τσαυτάρης  αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας, ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου θα είναι υφυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τέλος η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη θα είναι Υφυπουργός Υγείας.

Αναλυτικά ο  νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρε διδακτορικό το 1974.Μέχρι το 1979 και για σχεδόν μια δεκαετία ήταν μαθητής και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις σχετιζόμενες με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Ο Aθανάσιος Τσαυτάρης που θα είναι Υπουργός Γεωργίας φοίτησε στο Α.Π.Θ. καθώς και σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα και κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε βιβλία. Τρεις από τις εργασίες αυτές είναι δημοσιευμένες στα Πεπραγμένα της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. Ως καθηγητής συμμετείχε στην εκπόνηση πολλών μεταπτυχιακών (Master) και διδακτορικών διατριβών. Πολλοί από τους αποφοίτους μεταπτυχιακούς του κατέχουν σήμερα θέση καθηγητή ή ερευνητή σε Ελληνικά και ξένα Ιδρύματα των της Ε.Ε. και των Η.Π.Α .

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, όπου και τελείωσε τις σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Πατρών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986) και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος (DEA) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Poitiers (Γαλλία). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών το 1992 και έλαβε το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ερευνών (1992). Το 1994 έλαβε την Υποτροφία Επιστημονικής Αριστείας από το Δίκτυο Γαλλόφωνων Πανεπιστημίων. Το 1994 εξελέγη Maitre de Conferences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Παράλληλα, από το 1995 μέχρι το 1998, διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d’Etudes Juridiques Francophones) του Πανεπιστημίου της La Rochelle και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει, επίσης, από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006, ως Επισκέπτης Καθηγητής στα προγράμματα Masters των γαλλικών Πανεπιστημίων του Poitiers, της La Rochelle και της Pau και έχει εκλεγεί Προσκεκλημένος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bordeaux IV το 2006, το 2008 και το 2009.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Ιδιαίτερα, έχει ασχοληθεί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο) με ζητήματα εγκληματικότητας, διεθνούς συνεργασίας και αποκέντρωσης της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και εφαρμογών της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι μέλος πολλών διεθνών και εθνικών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών, και υπήρξε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (Προγράμματα κινητικότητας Διδασκόντων και Φοιτητών). Κατά την περίοδο 2001-2004 διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, είχε ορισθεί το 2003 από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας ως εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, είναι εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους. Από το 1997, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη. Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Έπειτα από μια διετία ισχυρής… ανδροκρατίας στο υπουργείο Υγείας μία γυναίκα βρίσκεται και πάλι στην Αριστοτέλους. Πρόκειται για την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας – Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας.

Η καταξιωμένη επιστήμονας, αλλά και «εκλεκτή» της ΔΗΜΑΡ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει δραστικά τα ουκ ολίγα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στο πεδίο της Υγείας, μαζί με τον συνάδελφό της, πανεπιστημιακό ιατρό, τον κ. Μάριο Σαλμά, αλλά και τον πολιτικό επιστήμονα που κατέλαβε τον υπουργικό θώκο της Αριστοτέλους, τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο –αμφότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην… κυβερνητική εμπειρία που έχουν οι κκ. Λυκουρέντζος και Σαλμάς, που ήταν υφυπουργοί στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διετία 2007- 2009, ο μεν στο υπουργείο Παιδείας, ο δε στο υπουργείο Υγείας, η κυρία Σκοπούλη «προτάσσει» το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο της επί τριάντα και πλέον έτη.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Χαροκόπειου και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Εκπαίδευσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διευθύνει την Γ’ Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών.

H κυρία Σκοπούλη κατάγεται από τα Ιωάννινα – ο αδελφός της είναι δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων άρχισε η σταδιοδρομία της, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1981. Έχει εκπονήσει κλινικές μελέτες για τα αυτοάνοσα νοσήματα, με έμφαση στο σύνδρομο Sjogren και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σύζυγός της είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.