Η κόντρα πυροδοτείται από ελληνικά και γερμανικά ΜΜΕ καθώς και από τους οπαδούς

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/BFCE4E96F8146A882681B293919C9E2E.jpgΤο «ντέρμπι του χρέους»: πρόκειται για τον χαρακτηρισμό του σημερινού αγώνα Γερμανίας – Ελλάδας που έχει κυριαρχήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και καταδεικνύει πως πέρα από την ποδοσφαιρική σημασία προσδίδεται και πολιτική διάσταση στην αναμέτρηση μεταξύ – όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα – του «βασικού πιστωτή της ευρωζώνης» και του «προβληματικού παιδιού» του.

Το πολεμικό κλίμα, διανθισμένο με μπόλικη ειρωνεία, πυροδοτείται τόσο από ορισμένες ελληνικές αθλητικές εφημερίδες όσο και από τα «λαϊκά» γερμανικά μέσα, με πρωταγωνίστρια την «Μπιλντ», καθώς και από οπαδούς των δύο ομάδων. «Ηρθε η ώρα να σας πετάξουμε εμείς έξω από το Εuro» είναι η χαρακτηριστική φράση που – με αρκετή δόση χιούμορ – τύπωσαν στα μπλουζάκια τους οι οπαδοί της Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται στην Πολωνία. Και δεν είναι τυχαίο πως την ίδια περίπου φράση χρησιμοποίησε μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ανάλογος είναι και ο τίτλος δημοσιεύματος της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Η Γερμανία θα πετάξει την Ελλάδα έξω από το Euro… πρωτάθλημα;» είναι το ερώτημα που θέτει και επισημαίνει: «Με την Ελλάδα να μη διαθέτει ακόμη κυβέρνηση και τη γερμανίδα Καγκελάριο να προειδοποιεί πως δεν θα γίνουν υποχωρήσεις στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της χώρας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο για διπλή έξοδο από το euro αυτό το καλοκαίρι».

Ενας άλλος αναλυτής υποστηρίζει πως το ποδόσφαιρο είναι πιο δίκαιο από την πολιτική. «Οι Ελληνες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τη δική τους τακτική στον αγώνα (αντί να τους την επιβάλουν οι Γερμανοί), μπορούν να επιλέξουν τους παίκτες τους και δεν ξεκινάνε τον αγώνα με σκορ 4-0 εις βάρος τους», σημειώνει και προσθέτει: «Στο Euro 2012 έχουν μία ελπίδα. Στην παραμονή στο euro το 2012 δεν έχουν».

Βορράς εναντίον Νότου.
Ευρύτερη πολιτική διάσταση αποδίδουν οι ξένες εφημερίδες σε όλους τους αγώνες των προημιτελικών του Euro 2012. Εκτός από τον αγώνα Ελλάδας – Γερμανίας, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει πως στα γήπεδα θα δώσουν τη μάχη χώρες από τον Νότο, που κινούνται στον αστερισμό της κρίσης, έναντι χωρών του σταθερού οικονομικά Βορρά.

Η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Γαλλία, η Ιταλία με την Αγγλία και η Πορτογαλία με την Τσεχία – χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα με σχεδόν υποδειγματική δημοσιοοικονομική εικόνα. Η αντιπαράθεση Βορρά – Νότου καταγράφεται και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Για την «αξιοπρέπεια των φτωχών» κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», αναφέροντας πως στον σημερινό αγώνα η Ευρώπη στηρίζει την Εθνική Ελλάδας. «Εμείς οι Ιταλοί μοιάζουμε πολύ περισσότερο στους έλληνες ξαδέλφους απ’ ό,τι στην κυρία Ανγκελα και πρέπει να μας επιτραπεί να ορθώσουμε και εμείς, λίγο ανορθόδοξα ίσως, την αξιοπρέπειά μας», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μαουρίτσιο Κροσέτι.

Ακόμη και στη διεξαγωγή δημοσκόπησης προχώρησε η ίδια εφημερίδα με ερώτημα ποια ομάδα επιθυμούν να κερδίσει και το αποτέλεσμα έβγαλε… φαβορί την Εθνική Ελλάδας, που συγκέντρωσε 60%, έναντι της Εθνικής Γερμανίας, η οποία έλαβε μόνο 33%.

Νικολέττα Μουτούση, Στέλιος Βραδέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.