Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Θρίλερ με το ρωσικό δάνειο στην Κύπρο

Ιούνιος 22nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η Λευκωσία δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/566A3FD21460ACD897185475A14660C6.jpgΚαθώς το χρονικό περιθώριο για να βρει η Κύπρος τα χρήματα που χρειάζεται εξαντλούνται, μια δήλωση του ρώσου υφυπουργού Οικονομικών περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα σχετικά με το ρωσικό δάνειο, το οποίο αναμένει να λάβει προτού προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δανείσει την Κύπρο περισσότερα χρήματα, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ. Η δήλωση του κ. Στορτσάκ έγινε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Μεξικό, όπου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο του G20.

Πηγές πάντως στη Λευκωσία διευκρίνιζαν ότι το κυπριακό αίτημα για δάνειο από τη Μόσχα έγινε σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι συνεννοήσεις γίνονται σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει ότι το όλο θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το Προεδρικό Μέγαρο, δηλαδή ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι σύμβουλοί του. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ελάχιστα διαφωτιστική ως προς τις επαφές ή τις ενέργειες που γίνονται προς εξασφάλιση του δανείου ή τις προοπτικές του.

Είναι όμως προφανές ότι θεωρεί κλειδί και επενδύει πολλά σε ένα δάνειο περίπου 5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα ώστε να μπορέσει να αποφύγει την επιβολή επαχθών όρων και Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, που ενδεχομένως θα συνόδευαν την ευρωπαϊκή βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δώσει τα χρήματα, αλλά – σύμφωνα με τις πληροφορίες – ζητά μία σειρά από ανταλλάγματα, που δεν περιορίζονται μόνο στο ύψος του επιτοκίου. Αναφέρεται, π.χ., ότι θα επιθυμούσε να έχει μεγαλύτερη οικονομική παρουσία στο νησί χωρίς όμως να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες. Τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Μάλιστα η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Stratfor έφθασε στο σημείο να εκτιμά ότι η Μόσχα θα δώσει τα 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο με αντάλλαγμα μια… ναυτική βάση, τώρα που η Ταρσός της Συρίας φαίνεται να χάνεται!

Γιώργος Τσαλακός

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 22nd, 2012 at 16:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply