Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Ψαλίδι» 30% στους μισθούς των υπουργών ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς

Ιούνιος 22nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

«Ένα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός» – Διαβάστε τη σύνθεση της κυβέρνησης και τις δηλώσεις των νέων υπουργών

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/9238D4B2EEDA0E406002EB4D46A159C1.jpgΜείωση 30% στους μισθούς των υπουργών και των υφυπουργών και περιορισμό στη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

«Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα» τόνισε, ξακαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος». Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Ενα είναι το αφεντικό μας: ο ελληνικός λαός. Στόχος είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Θα το πετύχουμε λέγοντας στο λαό την αλήθεια». Η κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει για κάθε υπουργείο έναν στοχο-χρονοδιάγραμμα με όλα όσα πρέπει να γίνουν, γνωστοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στην εισαγωγική του ομιλία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο την αποτελεσματικότητα και ανακοίνωσε περικοπή 30% στους μισθούς υπουργών και υφυπουργών και στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων από τα μέλη της κυβέρνησης. «Πρέπει εμείς να δείξουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα δημοσιοποιηθεί η «πρωτοφανής» – όπως είπε – προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία «παρότι τρικομματική, είναι ενιαία».

«Σήμερα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ.Σαμαράς στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα που ορίζει το Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα και στεγανά.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι βασικοί της στόχοι είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση με διασφάλιση της ευρωπαϊκής της πορείας και η αποτελεσματικότητα.

Ζήτησε, παράλληλα, από τους υπουργούς να μην εμφανίζονται κάθε μέρα και χωρίς λόγο στα κανάλια και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κεντρικός συντονισμός στην επικοινωνιακή διαχείριση.

«Με νοιάζει το έργο και το αποτέλεσμα» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. «Θα πρέπει να δείξουμε έργο από την πρώτη στιγμή».

Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι και τα άλλα κόμματα θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση.

Πρέπει να δείξουμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι κάτι αλλάζει στον τόπο μας, τόνισε, σημειώνοντας ότι αναμένει τη στήριξη τόσο των δυνάμεων του έθνους όσο και των εταίρων. «Θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε τη στήριξή τους γιατί εμείς τις δεσμεύσεις μας τις κρατάμε».

Oλόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο.
Η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση.

Αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα.

Γιατί συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση.

Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μόνο για «ειδικό σκοπό» και μόνο για περιορισμένο χρόνο.
Τώρα συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι ένα μεγάλο βήμα, που προϋποθέτει τολμηρές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αυτές τις συναινέσεις αποτολμήσαμε και πετύχαμε…

Για να σώσουμε τη χώρα διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία, για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν και να επιτύχουμε τους στόχους μας ώστε ο τόπος να βγει από την κρίση.

Γιατί μην κάνετε λάθος, αυτός είναι ο στόχος μας: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση! Και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Και πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Λέγοντας στο λαό την αλήθεια. Αυτό περιμένει από μας. Κι αυτό του οφείλουμε…

Η κυβέρνησή μας δεν είναι στον αέρα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συζητήσαμε και πετύχαμε ευρύτατη συν-αντίληψη διακυβέρνησης.

Η απαραίτητη προγραμματική συναίνεση ήδη έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλά σημαντικά σημεία. Θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θεωρώ ότι είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Άλλωστε αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές.

Ε λοιπόν, στην εντολή αυτή τα κόμματα που συνεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν πλήρως.
Έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό, αλλά και απέναντι στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος. Και η κυβέρνηση που συγκροτήσαμε είναι πρωτίστως κυβέρνηση ευθύνης.

Συνεργαστήκαμε, όμως, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές! Όχι για να μείνουμε στα ίδια.
Κι αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις σηματοδοτήσουμε από σήμερα. Έχω, λοιπόν, να σας ανακοινώσω δύο πράγματα:
•   Πρώτον, ότι ο μισθός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30% από την πρώτη στιγμή.

•   Και δεύτερον, ότι θα δώσω εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό.

Πάντα πίστευα –και τώρα το πιστεύω περισσότερο από κάθε φορά– ότι ο καλύτερος τρόπος για να κυβερνήσει κανείς είναι το να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Με αλήθειες και με σεμνότητα. Βεβαίως όχι κάθε μέρα στα κανάλια, όταν δεν υπάρχει λόγος.

Ξέρω ότι όλοι σας, όλοι μας, έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι καλύτερες προθέσεις. Με νοιάζουν τα έργα και το αποτέλεσμα. Η πιο κρίσιμη λέξη γι’ αυτή την κυβέρνηση πρέπει να είναι η λέξη αποτελεσματικότητα.

Θα έλθω στα υπουργεία όλων σας και θα φτιάξουμε ένα χρονο-στοχοδιάγραμμα. Πότε θα τελειώνει τι.

Και θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση και έλεγχος: Τι απ’ όσα αποφασίσαμε έγινε στην ώρα του; Τι άργησε; Τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε;

Ξέρετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Πρέπει να δείξει έργο από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό θα κάνουμε.

Να θυμάστε ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τη διακομματική της σύνθεση, είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα, ούτε κομματικά στεγανά. Ένα είναι το «αφεντικό» μας: ο ελληνικός λαός! Κι ένας είναι ο στόχος μας: να τον υπηρετούμε!

Άλλοι «περιορισμοί», άλλοι «περισπασμοί», άλλες «σκοπιμότητες» κι άλλες σκέψεις δεν υπάρχουν και δεν χωράνε…

Ο ελληνικός λαός περιμένει από μας να κυβερνήσουμε με ενότητα, με συν- αντίληψη και με αποτελεσματικότητα.

Κι εμείς περιμένουμε αντίστοιχη υπευθυνότητα να δείξουν και τα άλλα κόμματα, που δεν συμμετέχουν σ’ αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση, μέσα σ’ αυτή την κρίση που περνάει ο ελληνικός λαός. Το λαϊκισμό τον πλήρωσε πολύ ακριβά αυτός ο τόπος. Δεν αντέχει να τον πληρώνει άλλο.

Σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας. Εντός κι εκτός Ελλάδας.
Από μας περιμένουν πολλά. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό δημιουργούμε ελπίδα. Δεν πρέπει να προδώσουμε αυτές τις προσδοκίες που επενδύονται πάνω μας. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε σε όλους (και εντός,
στο λαό που βασανίζεται από την κρίση, σ’ αυτή την ανεργία που έχει χτυπήσει το κάθε σπίτι, στην κάθε οικογένεια) πρέπει να δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας ότι σήμερα κάτι ξεκίνησε να αλλάζει στη χώρα μας.

Κι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε όλοι να μας συμπαρασταθούν και όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.
Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα μας και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε αυτό τον αγώνα σίγουρα θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και όλων των εταίρων μας.

Στο πολύ προσεχές διάστημα θα αποδείξουμε ότι αυτήν τη στήριξη και την δικαιούμαστε και την αξίζουμε.
Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή…
Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε, κι αυτή είναι η πρώτη μας δέσμευση! Κι όπως θα μάθουν όλοι, εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κρατάμε.
Και κάτι ακόμα: Η επικοινωνιακή διαχείριση, παρακαλώ, να συντονίζεται κεντρικά. Για να μην υπάρχουν παραφωνίες…
Θέλω να κλείσω αυτό το δημόσιο μέρος του πρώτου χαιρετισμού μου προς εσάς –και είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση σε Υπουργικό Συμβούλιο¬– με έναν κανόνα επιτυχίας στην πολιτική, που τον άκουσα κάποτε και μου φάνηκε πολύ σοφός:

•   Να ξέρετε πως ό,τι κάνουμε, η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά.

•   Να ξέρετε, ακόμα, πως πριν μας κρίνει η ιστορία θα μας κρίνει ο λαός, ακόμα αυστηρότερα.

•   Αλλά το σημαντικό είναι εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε τους εαυτούς μας ακόμα πιο αυστηρά. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε: Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του έργου μας, απ’ όλους τους άλλους!

Η ανακοίνωση και η ορκωμοσία

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Τα ονόματα των νέων υπουργών και υφυπουργών ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Κάρολου Παπούλια.

Οι Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Μαυραγάνης και Δημήτρης Κούρκουλας δεν ορκίστηκαν την Πέμπτη.

Οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων θα γίνουν το πρωί της Παρασκευής.

Οι πρώτες δηλώσεις

«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ανάκαμψη του ελληνικού λαού, η οποία θα πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα και με τη βοήθεια όλων των Ελλήνων, γιατί αυτή είναι μία κυβέρνηση ενότητας και το εννοούμε», δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Εχουμε ευθύνη και καθήκον να διορθώσουμε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για τον κόσμο της εργασίας. Καμία νέα μείωση μισθών και συντάξεων, διεβεβαίωσε ο Νίκος Νικολόπουλος, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Έχουμε και πρόγραμμα και σχέδιο, είπε ο Θεόδωρος Καράογλου, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόσωπο, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.


Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης


Πρωθυπουργός:
Αντώνης Σαμαράς

 

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης

Υφυπουργός: Μανούσος Βολουδάκης

 

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου


Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Βασίλης Ράπανος
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτριος Κούρκουλας

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Αναπληρωτής Υπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας

Υφυπουργός: Δημήτρης Ελευσινιώτης


Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλογιάννης

Υφυπουργοί: Θανάσης Σκορδάς, Νότης Μηταράκης

 

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

 

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Τζαβάρας

Υφυπουργοί: Ιωάννης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου


Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Νίκος Νικολόπουλος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αναπληρωτής υπουργός: Μάριος Σαλμάς
Υφυπουργός: Φωτεινή Σκοπούλη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης
Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Αντώνης Ρουπακιώτης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Κώστας Μουσουρούλης

Υφυπουργός: Γιώργος Βερνίκος


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός: Δημήτρης Σταμάτης

Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου

Πρόεδρος της Βουλής

Προτείνεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σίμος Κεδίκογλου

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 22nd, 2012 at 07:06 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply