Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Σήμερα Πέμπτη τα ονόματα και η ορκωμοσία των νέων υπουργών

Ιούνιος 21st, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/0EAA94440003414DED8F4FE835893216.jpg«Με τη βοήθεια του Θεού, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός όσο το δυνατό νωρίτερα από την κρίση», δήλωσε ο νέος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ορκωμοσία του από τον Αρχιεπίσκοπο Aθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο.

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από τους υπουργούς του «σκληρή δουλειά, για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό». Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να σχηματίσει ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και όχι περισσότερους από 20 υφυπουργούς.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;», ρώτησε τον κ. Σαμαρά ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα.

«Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε ο κ. Πικραμμένος κατά την τελετή.

«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του ο κ.Σαμαράς είπε: «Εχω πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος, ως έθνος. Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή».

Ο νέος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Πικραμμένο για την ενημέρωση και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεργασίας που είχαν, απέκτησε μία πολύ καλή σχέση μαζί του και ευχήθηκε αυτή τη συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Η δήλωση Σαμαρά
«Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό, εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια του Αντώνη Σαμαρά έπειτα από  την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά «για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό».

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση
Εως το βράδυ θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, αμέσως έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της συνευθύνης. Δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο αυριανό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς».

Κουβέλης: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έδωσε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι, έως το βράδυ, τα τρία κόμματα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση θα έχουν καταλήξει στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και αύριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και η συνεδρίαση της τριμερής επιτροπής για την κατάρτιση του περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας και των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

«Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία», πρόσθεσε και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

«Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση».

«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας, θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Τα ονόματα
Ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η ονοματολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος «παίζει» και για το υπουργείο Υποδομών.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Μεταφορών.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.

Πολλά ονοματα ακούγονται για τα υπουργεία Μακεδονίας – Θράκης και Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ το Τουρισμού θα το αναλάβει η κα Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Για την θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η κατακερματισμένη βουλή και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων.

ΔΟΛ

This entry was posted on Πέμπτη, Ιούνιος 21st, 2012 at 00:19 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply