Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Βασίλης Ράπανος νέος ΥΠΟΙΚ – Δείτε ποιος είναι

21 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ο Β. Ράπανος νέος ΥΠΟΙΚ

Τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης συμμετείχε μαζί με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά σε σύσκεψη με τους κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στη Βουλή.

Ο έως σήμερα διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, έχει βαθειά γνώση των οικονομικών θεμάτων, ενώ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα φορολογίας. Ο κ. Ράπανος έχει υπηρετήσει επίσης σε θέσεις – κλειδιά στο υπουργείο που θα προϊστάται αλλά και σε ελληνικές τράπεζες.

Ο Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κω το 1947 και είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1975 πήρε το πτυχίο του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά το 1978, ενώ το 1982 πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Queen’s επίσης στον Καναδά.

Ο κ. Ράπανος εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού αρχικά ως βοηθός ερευνών και αργότερα ως ερευνητής και από το 1992 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομική ανάλυση και Δημόσια Οικονομική.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα φορολογίας, του ρόλου του κράτους στην οικονομία γενικότερα και τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Εκτός από την ερευνητική και ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ο κ. Ράπανος υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο ελληνικό Δημόσιο, όπως σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Από το 1995 έως το 1998 υπηρέτησε αρχικά ως υποδιοικητής και μετά ως Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το 1998, οπότε έγινε η συγχώνευση της τράπεζας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Την περίοδο 1998 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από το 2007 έως και σήμερα ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παράλληλα με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Megatv

This entry was posted on Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2012 at 14:35 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply