Για 650.000 δηλώσεις προκύπτει χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου 945 εκατ. ευρώ

Ερχεται η δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών με «φουσκωμένους» φόρους

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις προκύπτουν για χιλιάδες φορολογούμενους που υποβάλλουν αυτή την περίοδο τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά και βλέπουν με το πάτημα ενός κουμπιού την «λυπητερή» της εφορίας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει παραλάβει περίπου 980.000 φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων και τα έως τώρα στοιχεία είναι πραγματικά «σοκαριστικά» για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Από το σύνολο των παραπάνω δηλώσεων προκύπτει για 650.000 χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου περίπου 945 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος ανά δήλωση 1.450 ευρώ.
Από την άλλοι 87.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους «τυχερούς» αφού γι΄ αυτούς προέκυψε επιστροφή φόρου (πιστωτικό εκκαθαριστικό) 574 ευρώ, ενώ 245.000 φορολογούμενοι ούτε θα λάβουν κάποια επιστροφή αλλά ούτε θα πληρώσουν επιπλέον ποσό φόρου καθώς το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί η δεύτερη παρτίδα με 480.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ενώ υπενθυμίζεται ότι τελευταία προθεσμία για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχει οριστεί η 16η Ιουλίου. Για τις χειρόγραφες δηλώσεις, τελευταία προθεσμία είναι η 2η Ιουλίου.

Πάντως, από την εφετινή διαδικασία εκκαθάρισης το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει περίπου 5,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσό μετά βίας ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Ντίνος Σιωμόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.