Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι δυο ημερομηνίες που κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Ιούνιος 19th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η ερχόμενη Πέμπτη, αλλά και το διήμερο 28 και 29 του μήνα κρίνουν πολλά. Την Πέμπτη στο Eurogroup θα διαφανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα μας, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι Γερμανοί δείχνουν κάπως πιο διαλλακτικοί, ήδη υπάρχουν φωνές για παράταση στο ασφυκτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, το άφησε να διαφανεί ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Γαλλίας διαμορφώνεται ένα κλίμα αναπροσαρμωγής του μνημονίου.

Η Ελληνική πλευρά θα παίξει το χαρτί της επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την Ισπανία κατά ένα έτος, διεκδικώντας ανάλογη επιμήκυνση ή ακόμη και επιμήκυνση κατά δύο χρόνια.

Ωστόσο κάτι τέτοιο συνεπάγεται επιπλέον κόστος για τους εταίρους-δανειστές μας, κάτι που ήδη προκαλεί αντιδράσεις ειδικά σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.

Έτσι πολλοί προκρίνουν ως πιο πιθανή μια απόφαση (έστω και σε πρώτη φάση) για επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων ή και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Βέβαιο είναι πάντως ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί θα απαιτηθεί από την Ελλάδα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ως προς την αύξηση των εσόδων, αλλά και της μείωσης των δαπανών που αφορά στα έξοδα, ώστε να δοθεί το πράσινο φως.

Η Σύνοδος Κορυφής πάντως και οι όποιες αποφάσεις θα κρίνουν και τη στάση που θα κρατήσει η τρόικα που θα σπεύσει για έλεγχο στην Ελλάδα.

Είτε η απόφαση για αναπροσαρμωγή των στόχων, είτε μια περίοδος χάριτος προς τη νέα κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να “ξεμπλοκάρει” η δόση του Ιουνίου, που θα δώσει ανάσα στην οικονομία.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν…

 

www.newsit.gr

This entry was posted on Τρίτη, Ιούνιος 19th, 2012 at 11:46 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply