Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα. Μήνυμα πως θα είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση

Παρόντες από τη θέση της «δυναμικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν χθες στον ΣYΡΙΖΑ, χαιρετίζοντας με ικανοποίηση το αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τηλεφώνησε αμέσως στον Αντώνη Σαμαρά για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα, δήλωσε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του στα Προπύλαια ότι τις εκλογές τις κέρδισε ο λαός, ο οποίος λέει «όχι» σε Μνημόνια λιτότητας.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «σε κάθε περίπτωση τα μέτρα λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η ΝΔ δεν μπορεί να προχωρά ερήμην του λαού». Και συμπλήρωσε: «Η πρότασή μας για την ανατροπή των Μνημονίων αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την Ευρώπη. Το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκράτες αλλά στους κομιστές της ελπίδας». Και δίνοντας μια γεύση του πώς θα κινηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει την πρώτη θέση, αποτελεί πια τον βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας. Τις όποιες δυνατότητες διεκδίκησης που προκύπτουν από τη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις και από την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα τις χαρίσουμε στους θιασώτες του Μνημονίου, αλλά θα απαιτήσουμε από τη θέση της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης να τις αξιοποιήσει η κυβέρνηση προς όφελος του λαού. Και θα την κρίνουμε γι’ αυτό».

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση ψηφοφόρων στα Προπύλαια δήλωσε ότι «φτάσαμε κοντά στην πηγή αλλά δεν ήπιαμε νερό», στην πραγματικότητα όμως υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο η Κουμουνδούρου πίστεψε ότι ήταν πρώτη δύναμη.

 

Επαφές. Πρόκειται για το διάστημα 8 με 9.30 το βράδυ, όταν και έγινε πλέον κατανοητό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν βελτιώσει θεαματικά το ποσοστό του, είναι όμως δεύτερο κόμμα. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και επαφές στελεχών του κόμματος με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο πλαίσιο μιας πρώτης προσέγγισης για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εχει ενδιαφέρον δε ότι στο ίδιο διάστημα, και ενώ στα γραφεία του πέμπτου ορόφου οι δημοσιογράφοι των ξένων ΜΜΕ κρέμονταν σαν… τσαμπιά από τα κάγκελα της εσωτερικής σκάλας περιμένοντας το αποτέλεσμα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσαν με παγωμένο χαμόγελο και χαρακτηριστική αυτοσυγκράτηση «υπό το βάρος της ευθύνης».

Η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα αλλάζει ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ στην Κουμουνδούρου και ενώ ο έβδομος όροφος όπου θα έφτανε ο πρόεδρος «σφραγίστηκε» από την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ. Οταν άρχισε να επιβεβαιώνεται το κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα, η ατμόσφαιρα ξαφνικά «χαλάρωσε». Υπήρξαν δάκρυα για τον χαμό της πρωτιάς, αλλά το γενικότερο κλίμα ήταν εκείνο της ανακούφισης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή» δήλωνε ο συντονιστής της επικοινωνιακής ομάδας του κόμματος Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου κυκλοφορούσε ότι ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε πως «θα κυβερνήσουν πάνω από το πτώμα μας».

Λίγη ώρα μετά ο Αλ. Τσίπρας έφτανε στην Κουμουνδούρου μαζί με τη σύζυγό του και τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά και δήλωνε: «Είμαστε ευτυχείς για την αντοχή και την υποστήριξη τόσο μεγάλου μέρους του λαού μας, που πολλαπλασίασε τα ποσοστά μας μόλις μέσα σε ενάμιση μήνα. Πρόκειται άλλωστε για ένα μοναδικό επίτευγμα στη νεότερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης».

Επόμενος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εσωτερική αναδιοργάνωση μέσω Συνεδρίου με στόχο τη δημιουργία της «μεγάλης Λαϊκής Δημοκρατικής Παράταξης της Αριστεράς».

 

Στην Κω. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει ο διάλογος στο εσωτερικό του κόμματος και ιδιαίτερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία, όπως φαίνεται, διευρύνεται κατά 19 έδρες: τέσσερις στη Β’ Αθηνών, μία έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθο, Καστοριά, Κοζάνη, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα και Λάρισα, ενώ χάνει μία σε Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Κέρκυρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.