Ξεπερνούν τους 2.000 οι χρήστες στο κέντρο της Αθήνας
http://www.newsbeast.gr/files/temp/725E3A4C1F3B22FF6DE75C6DF55F0D8A.jpgΔιογκώνεται το πρόβλημα της συγκέντρωσης, σε ορισμένα σημεία του κέντρου των Αθηνών, των ατόμων που εμπλέκονται στη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο αριθμός των χρηστών που κυκλοφορούν καθημερινά στο κέντρο εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 2.000. Τα σημεία όπου συγκεντρώνονται, αγοράζουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών αλλάζουν ανάλογα με τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται σε μια ζώνη η οποία καλύπτει ουσιαστικά όλο το κέντρο, από την πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι τα Εξάρχεια.

Από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία παραμένουν τα στενά της 3ης Σεπτεμβρίου, η Ομόνοια και τα γύρω στενά, ενώ καθημερινή «μάχη» μεταξύ τοξικομανών και αστυνομίας δίνεται στον πεζόδρομο της Τοσίτσα μετά την απόφαση της πολιτείας για «εκκαθάριση» του σημείου, το οποίο γειτνιάζει με το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο και έχει μεγάλη εμπορική και τουριστική σημασία.

«Η συνεχής παρουσία χρηστών και αλλοδαπών έχει καταστρέψει την ξενοδοχειακή μου επιχείριση. Καλούμε την αστυνομία, συλλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες και τους χρήστες, όμως οι χρήστες αφήνονται ελεύθεροι και έρχονται πάλι εδώ. Μαλώνουν και κάνουν φασαρία δίπλα στο ξενοδοχείο. Κάνουν χρήση ναρκωτικών δημόσια, ουρούν όπου βρουν.

Αυτή δεν είναι εικόνα που θα έπρεπε να δει ένας τουρίστας. Καταλαβαίνω ότι η πολιτεία, με εξαίρεση την αστυνομία που προσπαθεί να κάνει κάτι, έχει ξεγράψει την περιοχή. Ομως, αυτή η κατάσταση υποσκάπτει την εικόνα όλης της Αθήνας. Ολοι οι τουρίστες έχουν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τραβάνε φωτογραφίες και μέσα σε λίγα λεπτά τις ανεβάζουν στο Διαδίκτυο με αρνητικά σχόλια», εξομολογείται στην «Καθημερινή» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου του «ιστορικού κέντρου».

Οπως αναφέρει, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση, η παρουσία των χρηστών αυξάνει κατακόρυφα την εγκληματικότητα, διαπίστωση με την οποία συμφωνούν και οι αστυνομικοί. «Οι χρήστες εμπλέκονται σε αδικήματα όπως κλοπές σε καταστήματα, διαρρήξεις σπιτιών και αυτοκινήτων. Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς λόγω της κατάστασής τους –πρόκειται για άτομα που είναι άρρωστα, χρειάζονται βοήθεια– συλλαμβάνονται και την επόμενη ημέρα ή μετά από λίγες ημέρες αφήνονται και πάλι ελεύθεροι», σχολιάζει ο πρόεδρος του σωματείου ειδικών φρουρών, Βασίλης Ντούμας. Οπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να υπάρχει πιο ενεργή εμπλοκή και συνεργασία άλλων κρατικών φορέων.

Ωστόσο, αυτή η συνεργασία δεν έρχεται ποτέ. Οπως περιγράφει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) Δημ. Νικολακόπουλος: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ακόμα και τα κέντρα ημερήσιας παραμονής χρηστών ναρκωτικών, που είχαν αποφασιστεί να δημιουργηθούν με τη συνεργασία Δήμου Αθηναίων και ΟΚΑΝΑ, και θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν παγώσει καθώς –όπως φαίνεται– οι δύο φορείς προσπαθούν να βρουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Μέχρι τότε, επιχειρηματίες και κάτοικοι περιοχών του κέντρου πλήττονται βάναυσα από το πρόβλημα των ναρκωτικών», σχολίασε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.