Αχμέντ ΣαφίκΣτην Αίγυπτο διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε δύο αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν διάλυση της Βουλής στην οποία επικρατούν οι ισλαμιστές και επιτρέπουν σε πρώην αξιωματούχους να θέσουν υποψηφιότητα, λίγες μόνο μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάνθηκε ότι το ένα τρίτο των βουλευτών εξελέγη κατά τρόπο παράνομο, γεγονός που κάνει την βουλή αντισυνταγματική και καθιστά απαραίτητη την διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης απέρριψε νόμο που απαγόρευε σε αξιωματούχους της πρώην κυβέρνησης Μουμπάρακ να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο στον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέντ Σαφίκ, να θέσει υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Σάββατο και την Κυριακή. Ο κ. Σαφίκ ήρθε δεύτερος μετά τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στα τέλη Μαΐου.

Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση και περιμένουν να δουν «πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση».

Οι δύο αυτές αποφάσεις προκάλεσαν την οργή του λαού στην Αίγυπτο που συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο στο Κάιρο, φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας την πτώση «του στρατιωτικού καθεστώτος».

VOA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.