Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Κύπρος κοντά σε δάνειο 5 δισ ευρώ από τη Ρωσία

15 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ευνοϊκά αντιμετωπίζει η Μόσχα την αίτηση που υπέβαλε η Κύπρος για χορήγηση δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ και αναμένεται άμεσα να ανακοινωθεί η σχετική συμφωνία με τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Πάβελ Μεντβέντεφ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Νιζαβίσμαγια Γκαζέτα» και μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, «το δάνειο, το οποίο θα είναι διακρατικό, θα χορηγηθεί, αν και το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο». Το θέμα του κυπριακού δανείου θα πρέπει να επιλυθεί ευνοϊκά, φέρεται να δήλωσε ο σύμβουλος Σεργκέι Ιγκνάτιεφ.

Υπό τον τίτλο «Η Μόσχα αγοράζει την οικονομία της Κύπρου» η εφημερίδα σημειώνει ότι το ποσό των 5 δισ. αντιπροσωπεύει το 20% του κυπριακού ΑΕΠ. Υπογραμμίζει ακόμα ότι αν ληφθεί υπόψη και το προηγούμενο δάνειο των 2,5 δισ. που εδόθη τον Δεκέμβριο, τότε τα δάνεια από τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν το 30% του κυπριακού ΑΕΠ.

Η κίνηση εξηγείται – κατά την εφημερίδα – από το γεγονός ότι στην Κύπρο βρίσκονται ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες και τράπεζες. Εάν η Λευκωσία λάβει το ρωσικό δάνειο, τότε τα σενάρια ένταξης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης διαφοροποιούνται και εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το ύψος του δανείου. Αν δηλαδή καλύπτει τόσο την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας (1,8 δισ.) αλλά και τα κυπριακά ομόλογα που λήγουν το 2013, τότε ενδεχομένως η Κύπρος να μην προσφύγει στον Μηχανισμό.

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν που κλήθηκε να σχολιάσει τις προσπάθειες της Λευκωσίας να εξασφαλίσει δάνειο από τρίτη χώρα, απάντησε ότι υπάρχει ελεύθερη αγορά και η Κύπρος μπορεί να αναζητήσει χρήματα απ’ όπου θέλει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

This entry was posted on Παρασκευή, 15 Ιουνίου, 2012 at 15:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply