Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απόφαση για την διάλυση της Βουλής στην Αίγυπτο

Ιούνιος 15th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αχμέντ ΣαφίκΣτην Αίγυπτο διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε δύο αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν διάλυση της Βουλής στην οποία επικρατούν οι ισλαμιστές και επιτρέπουν σε πρώην αξιωματούχους να θέσουν υποψηφιότητα, λίγες μόνο μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάνθηκε ότι το ένα τρίτο των βουλευτών εξελέγη κατά τρόπο παράνομο, γεγονός που κάνει την βουλή αντισυνταγματική και καθιστά απαραίτητη την διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επίσης απέρριψε νόμο που απαγόρευε σε αξιωματούχους της πρώην κυβέρνησης Μουμπάρακ να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο στον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέντ Σαφίκ, να θέσει υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Σάββατο και την Κυριακή. Ο κ. Σαφίκ ήρθε δεύτερος μετά τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στα τέλη Μαΐου.

Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση και περιμένουν να δουν «πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση».

Οι δύο αυτές αποφάσεις προκάλεσαν την οργή του λαού στην Αίγυπτο που συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο στο Κάιρο, φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας την πτώση «του στρατιωτικού καθεστώτος».

VOA

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 15th, 2012 at 18:36 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply