Δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε το 25% της τιμής του φαρμάκου

Καρδιοπαθείς κόβουν τη θεραπεία τους λόγω ανέχειας

Διακόπτουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στο κόστος φαρμάκων. Ο λόγος για πολλούς καρδιοπαθείς, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε το 25% της τιμής του φαρμάκου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φθάνουν με πνευμονικό οίδημα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν ο πρόεδρος του Ωνασίου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Ι. Λεκάκης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας κ. Γ. Θεοδωράκης, με αφορμή τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, οι ασθενείς δεν μιλούν εύκολα για τη διακοπή της θεραπείας τους, διότι αισθάνονται άσχημα. Οταν όμως, παθαίνουν πνευμονικό οίδημα, μεταφέρονται στο Νοσοκομείο και ανατάσσονται, οι γιατροί διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό πρόβλημα. Μόνο όταν τους ρωτούν το λόγο διακοπής της θεραπείας, ξεπερνούν τους ενδοιασμούς τους και παραδέχονται ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή.
Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι η συμμετοχή ενός ασθενή σε ένα μόνο αντιπηκτικό φάρμακο που στοιχίζει 110 ευρώ είναι 27,5 ευρώ.

«Οταν ένας συνταξιούχος ή ένας μισθωτός λαμβάνει το μήνα 500 ή 600 ευρώ, δεν μπορεί να πληρώνει 50 και 60 ευρώ μηνιαίως για φάρμακα», δήλωσε ο κ. Λεκάκης.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι αρκετοί ασθενείς δεν προσέρχονται στα Νοσοκομεία ακόμη κι όταν συντρέχει σοβαρός λόγος. «Είχα ασθενή, με έμφραγμα, που επί πέντε μέρες δεν ερχόταν στο Νοσοκομείο. Αυτός ήταν τυχερός, που άντεξε, γιατί το 20% των εμφραγμάτων καταλήγουν σε αιφνίδιο θάνατο», είπε.

Οι δύο καρδιολόγοι τόνισαν ότι αυτή την περίοδο θερίζουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας του κόσμου να πληρώσει λογαριασμούς και χαράτσια.

Ενα καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα στις μέρες μας – σημείωσαν – είναι η κατάθλιψη, η οποία τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ελενα Φυντανίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.